Sportieve voornemens: zo maak je ze tot een succes

Sportieve voornemens: zo maak je ze tot een succes

De jaarwisseling komt eraan, dus is het weer die tijd om vooruit te kijken, en sportieve voornemens te maken. Maar sportieve plannen maken is één ding, ze waarmaken is soms best lastig. Dat vraagt om de nodige inzet natuurlijk, maar vooral ook om een slimme strategie. 

December is traditiegetrouw de maand waarin heel wat mensen goede voornemens maken voor het nieuwe jaar. Het is dan ook de ideale periode om een nieuwe start te maken. Zeker op het sportieve vlak. Ook al is het vaak de realiteit dat die plannen al in januari wat verzanden. 

Herkenbaar voor jou? Dan is het dit jaar tijd om het anders aan te pakken.

Kijk realistisch naar je mogelijkheden

Wees realistisch wanneer je een trainingsschema maakt en doelen stelt, en kijk vooral naar je mogelijkheden. Krampachtig zoveel mogelijk trainingsuren in je week stoppen werkt meestal averechts. 

In plaats daarvan kun je beter een eerlijke afweging maken hoeveel tijd je in je sport wilt en kunt steken. Wees daarbij ook realistisch over de uitkomst. Progressie is niet iets wat zomaar komt aanwaaien, maar het resultaat van de uren die je ergens instopt. 

Realistisch kijken naar je mogelijkheden en wensen scheelt je een hoop frustratie, en laat je meer genieten van waar je mee bezig bent.

Maak je doel(en) zo concreet mogelijk

Hoe concreter je een doel maakt, des te groter zal je motivatie zijn om dat doel te bereiken. Simpelweg omdat je het eindresultaat al voor je kunt zien.

Fitter worden bijvoorbeeld is nog een vrij abstract doel. Maar het uitrijden van een grand fondo, een wedstrijd, of wat voor grote challenge dan ook, zal als doel veel meer tot je verbeelding spreken. En je kunt er ook nog eens gerichter door trainen.

Maak het jezelf gemakkelijk

Dat klinkt misschien als een truc voor iemand die liever lui is dan moe. Maar het zit nu eenmaal in de mens gebakken om altijd de gemakkelijke weg te kiezen. Als een soort instinct. Niet per se omdat we lui zijn, maar vooral omdat je er veel energie mee bespaart. 

Helaas heb je daar als sporter niet zoveel aan. Maar die kennis kun je wel in je voordeel gebruiken. Hoe dan? Door de drempel om telkens te gaan sporten zo laag mogelijk maken. 

Leg je fietsspullen bijvoorbeeld in het zicht, en zorg dat al je materiaal op orde is. Koop goede winterkleding als dat nodig is, en geef je fiets een goede servicebeurt, zodat er niks meer kraakt of piept. Met andere woorden: zorg dat zo min mogelijk dingen je kunnen tegenhouden om te gaan fietsen.

Vergelijk niet en meet je eigen progressie

Geen mens is hetzelfde, en daarmee is iedere vergelijking dus behoorlijk zinloos. Het leidt alleen maar tot frustraties als je niet oppast en brengt je geen stap verder. Dat betekent ook: wat voor een ander werkt qua training, hoeft voor jou niet per se te werken. 

Natuurlijk hoef je daarbij geen oogkleppen op te zetten. Laat je vooral inspireren door anderen, maar maak vervolgens je eigen plan. En focus vooral op de vorderingen die je maakt. Merken dat je progressie boekt is namelijk de grootste motivator die er is. 

Stel het plezier voorop

Er is niet één simpele methode om zomaar even je sportieve voornemens te laten slagen. En als je toch van een succesformule wilt spreken, dan is dat: plezier hebben in wat je doet. Want als er een ding funest is voor het laten uitkomen van je goede voornemens, dan is het met tegenzin je trainingen afwerken. 

Doe dus in de eerste plaats iets waar je lol in hebt, en doe het op de wijze die jij leuk vindt. Volhouden is dan simpel, met mooie resultaten tot gevolg.