Droomde jij er vroeger ook van om profwielrenner te worden? Betaald krijgen om te doen wat je het liefste doet. Hoe mooi zou dat zijn! Helaas is het weinigen gegund. Maar er zijn meer manieren om geld te verdienen met fietsen. Dus, tijd voor een carrière move?
Van je hobby je werk maken, heel wat mensen hebben het al gedaan. Logisch als je van schrijven houdt bijvoorbeeld, of fotograferen. Maar als je gek bent van fietsen, dan wordt het al wat lastiger. Toch geldt ook in dit geval, waar een wil is, is een weg. Je zou namelijk een carrière kunnen overwegen als…
Influencer
Influencer worden? Je kunt waarschijnlijk geen beroep noemen dat meer van deze tijd is. Het enige probleem: je bent het niet zomaar, én je bent zeker niet de enige die het ambieert.
Het klinkt dan ook als de perfecte baan. Jezelf laten inhuren om producten te reviewen en aan te prijzen, en dat kun je letterlijk doen terwijl je fietst.
Het nadeel? Het vraagt nogal veel geduld en doorzettingsvermogen om influencer te worden. Merken weten je pas te vinden als je voldoende volgers hebt, en daarvoor moet je eerst weten op te vallen. Tussen heel veel andere mensen.
Niet iets waar je even snel je baan voor opzegt dus. Maar als je er veel energie in stopt, dan kan het na verloop van tijd een leuke aanvulling zijn op je inkomen. En misschien zelfs wel meer dan dat.
Fietskoerier
Als het aanprijzen van producten niet echt je ding is, maar het bezorgen ervan wel, dan kun je ook nog overwegen om fietskoerier worden. Zit je mooi wel iedere dag op de fiets. Al zullen er ook dagen zijn dat je daar wat minder zin in hebt, zeker wanneer het weer is om te huilen.
Daar staat tegenover dat je op heel veel plekken komt, en over een topconditie beschikt. ’s Avonds een training afwerken na je werk is niet meer nodig.
Met het imago van fietskoeriers zit het ook nog eens goed. Je weet van aanpakken, bent duurzaam bezig, en je fietst zonder angst door het drukke verkeer. En niet te vergeten, je bent ook nog eens een coole trendsetter als het op fietstassen aankomt…
Fietskoeriers vormen daarnaast een echte community. En dat leidt zelfs tot het organiseren van ally cat races, en wereldkampioenschappen voor fietskoeriers.
Lijkt het je wat? Dan moet je uiteraard nog wel even het stratenplan van je stad in je hoofd stampen. En de verdiensten? Die vallen je wellicht nog tegen… Fietskoerier zijn is zeker niet de best betaalde job in de wereld.
Gids
Geen zin in al die pakketten? Dan ben je wellicht meer het type om een gids te worden. Het liefst doet je dat uiteraard op een plek waar veel fietstoeristen komen, zoals bijvoorbeeld in Spanje. Kun je ook nog eens mooi aan de Nederlandse winters ontsnappen.
Als gids ken je de omgeving natuurlijk op je duimpje, spreek je de taal van een land, en ken je de lokale gebruiken. Daarnaast ben je ook nog eens een ervaren fietser én erg sociaal. Wil je gids worden, dan komt daar een hoop bij kijken dus. Maar een avontuurlijke en afwisselende job is het zeker.
Maaltijdbezorger
Natuurlijk hoort-ie ook thuis in dit rijtje, ook al heeft deze baan heel wat minder allure. Daar staat tegenover dat je wel wat minder hard hoeft te trappen. Een echte maaltijd-bezorger heeft immers een e-bike, zodat niemand te lang op zijn eten hoeft te wacht.
Een prima baantje als je student bent bijvoorbeeld, en nog wel een bijverdienste kunt gebruiken. Vooral zomers geniet je bovendien van het lekkere weer, terwijl andere mensen binnenzitten. En in deze coronatijd heb je zelfs het voordeel dat je langer op straat mag zijn…
Instructeur of trainer-coach
Ben je technisch onderlegd en een voorbeeld op de fiets? Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om een instructeur of trainer te worden. Uiteraard lukt dat je niet zonder een aantal diploma’s. Maar vervolgens kun je wel je passie, kennis en ervaring overbrengen op heel veel andere wielrenners. Hoe gaaf is dat?
Je maakt trainingsschema’s, weet veel over technische vaardigheden, en je weet precies hoe een wielrenner zichzelf kan verbeteren. En dat laatste kun je ook nog eens goed overbrengen.
Een behoorlijk uitdagende baan dus, waarbij het een noodzaak is dat je over goede sociale vaardigheden beschikt. En ondertussen zit je (hopelijk) zelf ook heel wat uurtjes op de fiets als je dat wilt.
Raak je nog niet geïnspireerd als je over een van bovenstaande banen leest? Dan is er niks aan de hand natuurlijk. Van je hobby je werk maken is niet voor iedereen een logische stap. En het klinkt soms mooier dan het is, want we romantiseren vaak dingen. Maar als het kriebelt, dan moet je het zeker eens een kans geven. Je passie volgens is namelijk het mooiste wat er is.
Foto: Jack Delulio