5 tips waarmee je onderweg nog mooiere foto’s maakt

5 tips waarmee je onderweg nog mooiere foto’s maakt

Maak je graag foto’s onderweg, tijdens het wielrennen? Dan vind je hier een aantal tips die simpel zijn toe te passen, en waardoor je met nog mooiere foto’s thuiskomt. 

Wielrennen is een prachtig onderwerp natuurlijk, als je graag foto’s maakt. Of het je nu gaat om de geweldige plekken die je ontdekt, het avontuur dat je beleeft, of de sportieve prestatie die je levert.

Het voordeel van de tips in dit artikel is dat ze gemakkelijk zijn toe te passen. Je hoeft er geen dure camera voor te hebben of ingewikkelde camerasettings voor te gebruiken dus. Een telefoon of simpele compactcamera is alles wat je nodig hebt.

Tip 1: let op het licht

Eén van de belangrijkste aspecten in fotografie is licht. Het juiste licht kan namelijk ontzettend veel sfeer en spanning toevoegen aan een foto. Daarnaast kun je ook nog eens spelen met licht en schaduwen. 

Een aantal concrete tips? Durf juist ook tegen het licht in te fotograferen, in tegenstelling tot wat je vroeger misschien eens hebt geleerd. Vaak levert dit hele mooie silhouetten op, en een spannender licht voor je foto. 

Een andere tip is om aan het begin of aan het einde van de dag foto’s te maken, tijdens het ‘gouden uurtje’. Vlak na zonsopgang of vlak voor zonsondergang heb je vaak een prachtig warm licht. Mits de zon schijnt natuurlijk.

Aan het begin of einde van de dag maak je vaak de mooiste foto’s.

Tip 2: kies een bijzonder standpunt

Fotografeer je op ooghoogte, dan is daar in weze niks mis mee, maar een heel verrassend beeld levert dat meestal niet op. Een heel laag standpunt daarentegen laat je onderwerp heel erg boven alles uitsteken. en daardoor nog meer tot zijn recht komen.

Voor een minstens net zo verrassend effect kun je juist ook kiezen voor een hoog perspectief. Bijvoorbeeld door op een heuvel, een brug of een gebouw te gaan staan en vanaf daar een foto te nemen.

Een hoog of laag standpunt zorgt vaak voor een krachtige compositie.

Tip 3: zoek een mooie achtergrond

Tijdens het fotograferen kun je zo gefocust zijn op je onderwerp, dat je de omgeving helemaal vergeet. Een drukke achtergrond met allerlei storende objecten kan je foto dan een stuk minder krachtig maken. Gelukkig hoef je soms maar een paar passen te zetten, of even door je knieën te gaan om een veel mooiere achtergrond te creëren voor je foto.

Wil je een foto maken van je fiets, zoek dan een interessante achtergrond die de foto versterkt, of zorg voor een mooie compositie die je fiets er nog beter uit laat komen.

Gebruik een interessante achtergrond voor je foto.

Tip 4: experimenteer en maak veel foto’s

Eén van de belangrijkste tips is om veel te proberen. Gebruik je creativiteit, volg je instinct, en test wat wel werkt en wat niet. Heb je een interessant onderwerp gevonden? Probeer dan verschillende standpunten uit, en zet een paar passen naar voren of naar achteren. Niet alleen is de kans dan groter dat er een hele knappe foto bij zit, je leert er ook nog meer van, als je later terugkijkt.

Test wat het beste werkt, en maak meerdere foto’s.

Tip 5: zoek een mooie compositie

Je krijgt vaak een spannender beeld door je onderwerp niet in het midden van een foto te plaatsen, maar meer aan de zijkanten. En eigenlijk geldt datzelfde principe voor de horizon. Plaats je die precies in het midden van je foto, dan is dat vaak een beetje saai. Bovendien is het doorgaans interessanter om meer van de lucht te laten zien, dan van het asfalt. Maar er zijn uitzonderingen natuurlijk.

Ook is het slim om voor een krachtige foto gebruik te maken van de lijnen in een landschap of een gebouw. Dat kan een kronkelende weg zijn bijvoorbeeld, een tunnel, of een hek langs een weiland. Je krijgt daarmee niet alleen meer diepte in een foto, je leidt iemands ogen ook automatisch naar het onderwerp van je foto.

Zoek naar mooie lijnen in een landschap.

Tot slot zit de kracht van een foto hem vaak in de eenvoud. En dat bereik je simpel door in te zoomen op een onderwerp, of een aantal stappen naar voren te zetten. Het gevolg is dat je meer details ziet, en storende elementen vallen automatisch weg. 

Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Of ben je sowieso een liefhebber van wielerfotografie? Check dan ook eens de geweldige foto’s van deze wielerfotografen.