Fit blijven in tijden van crisis: let op deze 4 punten

Fit blijven in tijden van crisis: let op deze 4 punten

Het allerbelangrijkste in deze coronatijd? Dat is uiteraard het opvolgen van de richtlijnen van het RIVM. Maar daarnaast is het ook verstandig om goed aan jezelf te blijven denken. Juist nu je ritme zo anders is, en je overspoelt raakt door coronanieuws. Door aan je fitheid te werken, zit je niet alleen beter in je vel, je zorgt er ook voor dat je immuunsysteem op peil blijft.

Blijf in beweging

Gelukkig heb je in Nederland nog steeds de mogelijkheid om in je eentje een luchtje te gaan scheppen op de fiets. Maar binnen trainen op je fietstrainer is ook een perfecte oplossing om contact met anderen te vermijden, en toch fit te blijven. Beweging stimuleert bepaalde delen van de hersenen die paniek en stress afremmen, wat erg welkom is in deze onzekere conoratijd.

Wel moet je er een beetje voor waken dat je de inspanning die je doet niet overdrijft. Wanneer je hele intensieve trainingen afwerkt dan verlaagt dat tijdelijk je weerstand. Terwijl je in deze tijd juist zo goed mogelijk weerbaar wilt bijven tegen besmetting.

Wees creatief en bedenk wat je in huis kunt doen om fit te blijven. Iets simpels als een half uurtje yoga kan al veel goeds doen en bovendien zorgen voor ontspanning.

Eet bewust

Eigenlijk geldt het advies om gezond te eten natuurlijk altijd. Doe je dat, en eet je voldoende groente en fruit, dan zul je niet zo snel vitaminen te kort komen. Flink aan de supplementen en vitaminepillen gaan in deze coronatijd is dus wat overdreven. Zeker als je dat normaal gesproken ook niet doet. 

Ook ineens heel streng zijn op jezelf en alles weren wat een beetje ongezond is, is niet nodig. Waarschijnlijk werkt dat ook alleen maar averechts op je gemoedstoestand. Wel is het goed om in de gaten te houden of je nu minder beweegt dan anders. Zo ja, dan is het natuurlijk verstandig om ook wat minder te eten dan je anders doet.

Door bezig te blijven en te sporten, binnen of buiten, verdrijf je gevoelens van stress en angst en kun je voorkomen dat je die afreageert door te gaan snaaien.

Zorg dat je voldoende slaapt

De kans is groot dat je meer tijd hebt dan anders. Omdat je meer thuis zit en minder afspraken hebt, maar ook omdat je wellicht geen reistijd hebt naar je werk.

Dat je nergens naartoe kan of kunt afspreken is natuurlijk balen. Maar de extra tijd die je door alle beperkingen overhoudt, kun je wel benutten door wat eerder naar bed te gaan, of iets langer uit te slapen. Pak die acht uurtjes slaap (of meer) die je nodig hebt, en neem de tijd voor jezelf.

Goede slaap bepaalt niet alleen je stemming, het bevordert ook je herstel en is direct van invloed op je immuunsysteem. Zorgen dat je voldoende slaap krijgt is dus ook een goed idee in tijden zonder corona. 

Beperk de informatie die je leest

Fit blijven betekent ook dat je aandacht besteedt aan je geestelijke gezondheid. Een gezonde geest zit in een gezond lichaam zeggen ze niet voor niks. Beide zorgen ervoor dat je goed in je vel zit en beter weerbaar bent tegen virussen.

In deze tijden is het raadzaam om je hersenen niet te overprikkelen met al het coronanieuws dat op je afkomt. Sluit je daar dus geregeld voor af als je daar behoefte aan voelt. Het nieuws gaat vaak over dingen waar je zelf geen controle over hebt, wat negatieve gevoelens en stress kan oproepen. 

Probeer je in plaats daarvan te focussen op zaken die je wel kunt controleren. Dingen die je in of rondom huis kunt doen bijvoorbeeld. Bovendien is het belangrijk om met je omgeving in contact te blijven, nu je heel veel contactmomenten mist. Dat kan zo simpel zijn als een belletje, een videogesprek of samen afspreken voor een training in Zwift. 

Zin aan wat verstrooiing in deze coronatijd? Bekijk dan ook dit uitgebreide overzicht met wielerdocumentaires.

Hoe de profs fit blijven in tijden van crisis, terwijl alle wedstrijden voorlopig zijn afgelast, zie je hier.

Heb je er moeite mee om alleen te gaan fietsen? Ontdek dan hier dat er heel veel mooie kanten zitten aan een solo fietstocht.

Foto: Coen van den Broek / Unsplash