Social distancing: de mooie kanten van alleen fietsen

Social distancing: de mooie kanten van alleen fietsen

Social distancing is in korte tijd uitgegroeid tot een begrip. Een maatregel die super belangrijk is in deze coronatijd. Afstand bewaren doen we nu dus ook op de fiets, ook al maakt dat het niet per se gezelliger. Toch zitten er een paar hele mooie kanten aan alleen fietsen.

Het fijne van de sport wielrennen is dat je normaal gesproken de keuze hebt. Ga je alleen op pad of trommel je een of meerdere vrienden op. Ga je alleen, dan kun je altijd je favoriete sport uitoefenen op het moment dat jij dat wil. En daarmee heb je al één voordeel van alleen fietsen. Maar er zijn er nog meer.

Tijd om alles te overdenken (en los te laten)

Een fietstochtje nadat je werk erop zit, of juist vroeg in de ochtend? Welk tijdstip je ook kiest, wanneer je alleen op pad gaat dan voel je dat je letterlijk alles achter je laat. Dat kan soms even duren, wanneer je een hectische dag hebt gehad. Maar vroeg of laat lukt het je dan om alle sores van de dag relativeren of zelfs laten verwaaien.

Je leeft meer in het moment

Fietsen met je fietsmaten is uiteraard gezellig, en de kilometers schieten dan meestal voorbij. Toch gaat het daarbij vaak over van alles en nog wat, en raak je soms zo afgeleid, dat je het hier en nu bijna vergeet. 

Ga je alleen op pad, dan vind je meer innerlijke rust, en leef je nog meer in het moment. Sta jezelf iedere gedachte toe, of denk juist aan niks. De keuze is aan jou. Je zult merken dat wanneer je harder fietst, gedachten sneller naar de achtergrond verdwijnen. Waardoor fietsen bijna een soort meditatie wordt.

Het sterkt je mentaal

Geen wiel om in te schuilen, of iemand die je kan aansporen. Tijdens een solorit sta je er letterlijk alleen voor. Dat kan op sommige momenten pittig zijn, vooral als de weg lang en saai is, en de wind ook nog eens uit de verkeerde hoek blaast. Maar reken maar dat het je mentaal sterker maakt.

Je hebt meer oog voor je omgeving

Wanneer je alleen fietst dan heb je alle tijd om de omgeving in je op te nemen. Als je niet te hard fietst tenminste. Zet geen muziek op, of een podcast, maar luister alleen maar naar de geluiden om je heen. Dat is nog eens veiliger ook, maar je komt er ook meer door tot rust. 

En Nederland is prachtig! We vergeten dat wel eens, maar door solo op pad te gaan krijg je volop de kans om alles in je op te nemen.

Je kunt gaan waar je wilt

Het spreekt voor zichzelf, maar alleen fietsen betekent ook totale vrijheid. Je hoeft nergens af te spreken, te wachten, in te houden, of harder te fietsen dan je eigenlijk wilt. En wanneer de tank leeg is kun je direct op huis aan. Jij bepaalt waar je links of rechts gaat, en nooit wordt je eens gelost. Heerlijk toch? 

Je traint exact zoals je wilt

Misschien had je een rustige training in gedachten, of een hele pittige, specifieke trainingsvorm. Een soloritje is dan ideaal. Je kunt precies je schema afwerken en hoeft nergens consessies te doen. Ook niet als je ineens verder wilt dan je van te voren had gepland.

Genieten van een solorit doe je natuurlijk vooral wanneer je zelf de keuze hebt en er bewust voor kiest. In deze coronatijd is dat helaas niet het geval. Wat niet wegneemt dat je er het beste van moet maken. Probeer te blijven genieten van de rust en de vrijheid die het je geeft, en zoek elkaar weer op zodra het kan.

Foto: Unsplash