Als wielrenner draag je uiteraard een fietshelm voor je veiligheid. Toch zit er helaas ook een verrassend nadeel aan die helm, ontdekten onderzoekers in Australië.
Fietsen zonder fietshelm? Het komt waarschijnlijk niet in je op als wielrenner. Maar ook steeds meer niet-wielrenners doen mee aan deze goede gewoonte. Goed bekeken, want het lijkt drukker dan ooit op de fietspaden en wat extra bescherming kan daarom geen kwaad.
Het gebruik van een fietshelm wordt dus steeds gewoner. En wie weet, fietsen we over tien of twintig jaar allemaal wel met een fietshelm, op wat voor fiets we ook rijden.
Natuurlijk is fietsen met een helm even wennen als je het niet gewend bent. Maar echte nadelen? Die leken tot voor kort niet te bestaan. Totdat ze in Australië een onderzoek deden naar het dragen van een helm…
Minder menselijk
Ook in Australië wordt de fiets steeds meer gepromoot. Men doet om die reden ook het nodige onderzoek, onder meer om mogelijke barrières zo veel mogelijk weg te nemen.
Tijdens een van die onderzoeken ontdekten de Australiërs een opvallend psychologisch effect van een fietshelm. Die helm maakt je ook wat minder menselijk namelijk, was de conclusie.
Tijdens het onderzoek kregen 560 deelnemers foto’s te zien van fietsers. En zodra deze fietsers een helm droegen, dan werden ze 2,5 keer zo vaak als minder menselijk beoordeeld. Gek genoeg was dat effect nog groter als de fietsers een veiligheidsvest droegen.
Wat de gevolgen zijn voor deze fietsers, is niet gemeten. Maar het ligt voor de hand dat andere weggebruikers net wat minder voorzichtig zullen zijn.
Lang haar
De toelichting die een van de deelneemsters gaf spreekt wat dat betreft boekdelen. Wanneer ze zelf op de fiets zit, dan laat ze bewust haar lange haar onder haar helm uitsteken. In de hoop dat bestuurders wat meer rekening met haar houden.
Is die wetenschap een reden om je helm dus maar thuis te laten voortaan? Uiteraard niet. Het voordeel van het dragen van een fietshelm nog steeds veel groter. De cijfers onderstrepen dat: het dragen van een fietshelm kan de kans op hoofd- en hersenletsel met respectievelijk 62 en 36 procent verlagen, volgens een onderzoek van veiligheid.nl.
Dat zijn cijfers die tellen, dus laat je vooral niet van de wijs brengen. Helm op en gaan!
Foto’s: Unsplash