Fietsen in coronatijd: hoe ga je er mee om?

Fietsen in coronatijd: hoe ga je er mee om?

Het goede nieuws voor jou als wielrenner is natuurlijk dat je nog steeds mag fietsen buiten. Sterker nog, fietsen is om verschillende redenen zelfs een heel goed idee. Natuurlijk zijn er wel bepaalde condities waaronder je dat het beste kunt doen.

Van een lockdown is in ons land gelukkig nog geen sprake. En toch is het verstanding om je sociale contacten te beperken de komende weken. Social distancing zorgt er namelijk niet alleen voor dat er minder mensen ziek worden, maar vooral ook dat ziekenhuizen niet overbelast zullen raken.

Fiets alleen

Ga je buiten fietsen, dan kun je dat het beste alleen doen op dit moment. Sowieso is het verstandig om rondjes met fietsgroepen en clubs af te slaan en je eigen plan te trekken. Dat is misschien wat saai, en niet zo sociaal, maar het belangrijke achterliggende doel is de opoffering absoluut waard. Deze tijdelijke sociale beperking mag je straks weer dubbel en dwars compenseren moet je maar denken.

Doe het rustig aan

Ziekenhuizen in Nederland hebben gelukkig nog voldoende capaciteit. Toch is het slim om het rustiger aan te doen, waardoor je zo veel mogelijk de kans op een ongeval verkleint. Op die manier helpt je de druk te verlagen op medisch personeel, voor wie het nu al alle hens aan dek is.

Gebruik Zwift om af te spreken met anderen

Binnen trainen is natuurlijk ook een prima oplossing in deze crisistijd. En dat hoeft niet saai te zijn wanneer je gebruik maakt van een programma zoals Zwift. Sterker nog, het is momenteel de perfecte plek om af te spreken met je fietsmaten. De kans is bovendien groot dat je online een of meerdere bekende wielerprofs tegenkomt. Flink wat landen hebben namelijk te maken met een complete lockdown, waaronder Spanje, Italië en Frankrijk.

Pak vaker de fiets als vervoermiddel

Ook al heeft de NS al een basisdienstregeling aangekondigd, je kunt nog steeds gebruik maken van het openbaar vervoer. Dat is een belangrijke voorziening natuurlijk, die we graag in stand houden. Wel is het goed om te overwegen of je in plaats van een bus of trein de fiets kunt pakken, als het niet te ver is. Want maak je gebruik van het openbaar vervoer, dan is het vaak moeilijk om voldoende afstand te houden tot andere mensen. Terwijl je daar op de fiets minder last van hebt. 

Gebruik de fiets om even buiten te zijn

Nu we vaker binnenzitten door de coronacrisis is fietsen de ideale manier om even de benen te strekken en je gedachten te verzetten. Op de fiets kom je niet in aanraking met anderen, terwijl je wel fit blijft en profiteert van het broodnodige zonlicht. Door er wat vaker op uit te gaan, en daardoor bijvoorbeeld wat minder lang, heb je wel telkens een fijne onderbreking van je dagen aan huis.

En ben je uitgefietst? Ook dan hoef je je niet te vervelen in deze coronatijd. In dit overzicht ontdek je bijvoorbeeld de mooiste wielerdocumentaires die je nu online kunt kijken. 

Foto: Jannik Wuster / Unsplash