Met je fiets de trein in? Check eerst deze regels en tips

Met je fiets de trein in? Check eerst deze regels en tips

Je fiets meenemen in de trein is soms erg handig. Niet alleen als je plotseling pech hebt, maar ook als je graag eens ergens anders fietst. Voor jou de eerste keer? Check hier dan eerst nog even de regels en enkele nuttige tips. 

Je fiets meenemen in de trein is binnen Nederland gelukkig redelijk simpel. Vandaar waarschijnlijk dat het ook zo populair is. Het aantal mensen dat de fiets meeneemt in de trein blijft maar groeien. Vooral in de zomermaanden doen we het massaal, wanneer we met z’n allen weer genieten van ons mooie fietsland. 

Je fiets meenemen binnen de landsgrenzen mag dan eenvoudig zijn, er zijn wel een aantal regels die je moet weten. Sowieso is het fijn als je die kent, want daarmee voorkom je ook een hoop stress waarschijnlijk op het station.

Zo werkt het

Wanneer je je (race)fiets meeneemt, dan moet je daar apart een kaartje voor kopen. En aangezien het een dagkaart is maakt het niet uit hoe ver je er mee reist. De enige beperking is dat je alleen mag reizen buiten de spitstijden. Van 9.00 tot 16.00 uur en van 18.30 tot 6.30 uur.

Heb je een Fietskaart Dal van de NS, dan is deze ook geldig in treinen van andere vervoerders. Reis je alleen met Arriva? Dan kun je ook een (goedkoper) kaartje van Arriva zelf kopen.

Wat je verder moet weten

Voordat je de trein in hopt, is het verder belangrijk om te weten dat er speciale fietsplekken zijn. Alleen daar mag je fiets dus staan. Je herkent die plekken aan het fiets-icoontje op de deuren van de trein.

Helaas heeft niet ieder treintype evenveel plekken. Vooral in oudere treinen is het soms wat passen en meten. Bovendien geldt ‘vol is vol’. Is er geen plek meer? Dan moet je helaas een volgende trein nemen.

Je doet er dus goed aan om de drukke tijden te vermijden. Als je dat in de hand hebt tenminste. Vooral overdag in het weekend kan het erg druk zijn, met name in de zomermaanden. En dat geldt zeker voor de treinen richting de Waddeneilanden.

Officieel moet ook je (eventuele) bagage in de trein van de fiets af. Maar als het rustig is dan kun je die tassen gerust laten hangen. Kleine kans dat iemand er een probleem mee heeft namelijk, als er ruimte is.

Check je reis

Tot slot nog een tip als je met je fiets de trein in wilt: check van tevoren goed of er geen werkzaamheden of storingen zijn. Want uiteraard is het niet mogelijk om je fiets mee te nemen als er tijdelijk bussen rijden. Erg vervelend als je daar halverwege je reis achterkomt. 

Alternatieven

Neem je alleen maar een fiets mee om van A naar B te komen? Dan zou je ook nog een OV-fiets kunnen overwegen. Die kun je op heel veel stations huren als je een gratis abonnement neemt. 

En uiteraard is het ook nog mogelijk om een vouwfiets mee te nemen. Het voordeel daarvan is dat die gratis mee mag, zolang je hem invouwt in de trein.

Internationaal

Neem je de trein naar het buitenland, dan wordt het helaas al een heel stuk complexer als je ook een fiets meeneemt. In veel gevallen tenminste. Sowieso moet je dan goed uitzoeken per reis wat de regels zijn. Per trein verschilt dat erg namelijk.

Soms is het nodig om te reserveren, en vaak moet een fiets ook (deels) gedemonteerd worden, en ingepakt. 

In dit overzicht van NS International zie je precies wat de voorwaarden zijn per trein. 

Foto’s: In de Kopgroep en Bart Ros