Als je net met wielrennen begint, dan gaat er een wereld voor je open, met heel wat nieuwe inzichten. En het kan haast niet anders, of daar zitten een paar grote eye–openers bij.
Denk niet dat het aan jou ligt, maar als beginnende wielrenner kun je behoorlijk wat openbaringen hebben. Als het gaat over aerodynamica bijvoorbeeld, maar ook over kleding of over je progressie. Zaken waardoor je ineens snapt waarom wielrenners doen wat wielrenners doen.
Het grappige is ook, dat je deze eye-openers zeker weten zult herkennen als je al wat langer fietst.
Het effect als je in iemands wiel rijdt
Dat het je minder moeite kost om hard te fietsen als je achter iemand aanrijdt, kun je gemakkelijk bedenken. Het is een wet van de natuur. Maar dat het verschil zó ontzettend groot is, dat kan je keer op keer verbazen, als je net begint met wielrennen. Terwijl die ander aan het beulen is in de volle wind, zit jij lekker verscholen achter diens rug. De ideale plek!
Een effect dat helaas ook pijnlijk voelbaar is, wanneer je met een elleboogje wordt gewenkt om het over te nemen…
Het grote voordeel van klikpedalen
Wanneer je voor het eerst vastgeklikt zit in je pedalen, dan is dat best wel gek. Een spannend momentje ook, want gaat dat wel goed? Handje tegen de muur, en oefenen maar… En hopen dat alle stoplichten op groen staan, zodat je niet zit te hannesen onderweg. Iedere wielrenner heeft het meegemaakt.
Maar wat iedere wielrenner zich ook nog herinnert, is dat machtige gevoel, wanneer je voor het eerst één bent met je pedalen. Je trekt en duwt, en kan enorm veel kracht kwijt terwijl je trapt. Een heerlijk gevoel, vooral wanneer je een sprintje trekt.
De noodzaak van lycra
Die gekke pakkies, denkt een niet-wielrenner waarschijnlijk wanneer hij jou ziet fietsen. Is dat niet wat overdreven? Als (beginnende) wielrenner weet je ondertussen wel beter. Sterker nog, je ervaart het zelf waarschijnlijk, wanneer je even in je gewone kloffie rondtoert op je racefiets. Weg is alle comfort die je normaal als gewoon ervaart. Je kleren schuren, trekken, en wapperen in de wind. Lycra heeft dus zijn reden…
De progressie die je maakt
Die eerste paar keren staan je waarschijnlijk nog helder voor de geest. Met de tong op je schoenen kwam je terug van een lullig rondje om het dorp. Waarbij je eigenlijk net iets te gek had gedaan.
Een paar maanden later gaat het al stukken beter, en ook in je fietsgroepje is dat opgevallen. De kilometers volgen elkaar op, terwijl jij taaier en sterker wordt. Totdat je haast zou vergeten hoe het allemaal begon.
En zo blijkt met fietsen ook maar weer dat je tot zoveel meer in staat bent dan je denkt.
Hoe populair wielrennen eigenlijk is
Op zondagen zag je ze wel eens fietsen, alleen of in groepjes. Maar lang stond je er niet bij stil. Nu je zelf inmiddels wielrenner bent, valt het je eigenlijk pas op hoe ontzettend populair wielrennen is. Op een mooie zomerse dag blijkt dat helemaal, wanneer de ene na de andere wielrenner je tegemoet fietst. Heeft iedereen een racefiets in de schuur staan soms?
Zover is het natuurlijk nog niet. Maar dat het wielrennen zo populair is, zal je inmiddels niet meer verbazen.
Foto: Unsplash