Nieuwe Gentse expo laat je volop de koers beleven

Nieuwe Gentse expo laat je volop de koers beleven

Expo Heeren Vertrekt!

Heb je het plan om binnenkort naar Gent te gaan, of ben je dit voorjaar een keertje in de buurt? Dan heb je nu een extra reden om de stad te bezoeken. Vanaf 29 februari vind je daar namelijk een speciale tentoonstelling die volledig in het teken staat van de koers.

De koers, dat zijn bruingebrande renners, hightech-fietsen, bonte wielertruitjes en uitgelaten wielerliefhebbers. Maar ook opwinding, wanhoop, angst, eenzaamheid en pijn. In de tentoonstelling ‘Heeren, vertrekt!’ komen al die emoties aan bod, aan de hand van verschillende verhalen.

Expo Heeren Vertrekt!
Bahamontes en Bernal. Uit de tentoongestelde serie ’tourwinnaars’ van Jelle Vermeersch.

Wat je zoal kunt verwachten tijdens deze expo? Je proeft er onder andere van de overwinningsroes van ‘de laatste Flandrien’ Roger Decock in Parijs-Nice van 1951. Ook maak je de angsten mee van de legendarische wielerdokter Yvan Vanmol na de valpartij van Johan Museeuw in het Bos van Wallers. En je herbeleeft de inzinking van Mathieu van der Poel op het jongste WK dankzij het persoonlijke verslag van moeder Corinne Poulidor.

Fotoseries

Naast de nodige verhalen uit de koers zijn er ook een aantal bijzondere fotoseries te bewonderen, zoals een reeks portretten van tourwinnaars en een serie getiteld ‘seingevers’. Beide fotoseries zijn van de hand van Jelle Vermeersch, die je wellicht ook kent als medeoprichter van het wielermagazine Bahamontes. Een magazine dat bekend staat om zijn prachtige fotografie.

Expo Heeren Vertrekt!
Een foto uit de reeks ‘seingevers’, van Jelle Vermeersch.

De tentoonstelling die dus meerdere decennia beslaat kun je volgen met een handige audio guide, die beschikbaar is in het Nederlands, Frans en Engels. En juist die audio guide maakt dat de verhalen gaan leven.

De tentoonstelling – die voluit ‘Heeren, vertrekt! In de kop van de koers’ heet – is een initiatief van Historische Huizen Gent. Voor de expositie werd naast Jelle Vermeersch samengewerkt met Koers, het Museum van de Wielersport uit Roeselare, en Flanders Classics, de organisator van zes Vlaamse voorjaarsklassiekers.

De expositie vindt van 29 februari tot en met 26 juli 2020 plaats in de Sint-Pietersabdij, en online tickets kun je hier bestellen.

Expo Heeren Vertrekt!
De Sint-Pietersabdij in Gent.

Foto’s: Historische Huizen Gent