Dit eten de renners van Lotto Dstny tijdens een trainingskamp

Dit eten de renners van Lotto Dstny tijdens een trainingskamp

Heb jij je wel eens afgevraagd wat en hoeveel een renner eet tijdens een trainingskamp? Kleine hint: het is veel… 

Trainen, eten en slapen. Daar draait het om. Het leven van een prof op trainingskamp is behoorlijk overzichtelijk. Een goed trainingsschema is uiteraard essentieel, maar ook een eetplan hoort er tegenwoordig bij. Diëtisten berekenen per dag hoeveel en wat een individuele renner moet eten. Zodat hij of zij niks tekort komt, maar ook niet teveel eet. 

Dat klinkt afgemeten misschien, maar dat betekent niet dat het weinig is. Een renner eet op trainingsdagen soms wel drie keer zoveel dan een gemiddeld persoon! 

Maar hoeveel is dat, en wat eet een renner dan? Sponsor Precision vroeg het aan de diëtisten van Lotto Dstny. En dat levert interessante inzichten op.

Berekening per dag

Om te bepalen wat een renner nodig heeft op een specifieke dag, kijken de diëtisten naar het gewicht van een renner, de lengte van een training en de intensiteit. Een renner van 75 kilo die 6 uur traint met een gemiddeld vermogen van 200 watt, eet bijvoorbeeld zo’n 6.000 calorieën.

Ter vergelijking: een gemiddelde volwassen man eet zo’n 2.500 calorieën op een dag.

Niet alleen de hoeveelheid voeding is iedere dag anders, ook de verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten wisselt dagelijks. Op rustdagen eten de renners bijvoorbeeld wat minder koolhydraten, omdat ze minder energie nodig hebben, en juist wat meer eiwitten voor hun herstel.

Wat er sowieso goed ingaat blijkbaar, is pindakaas. Tijdens het ontbijt op trainingskamp gaan er iedere dag gemiddeld twee potten leeg!

pindakaas

Met dat ontbijt zit het dus wel goed, maar wie hard traint heeft onderweg ook energie nodig. De renners van Lotto Dstny bewijzen dat, want tijdens een trainingskamp van tien dagen nuttigen zijn samen zo’n 1400 gels, 1400 chews en 1800 bidons met energiedrank.

Geen tekorten

Voeding vormt uiteraard de basis. Maar de renners gebruiken ook verschillende voedingssupplementen zodat het lichaam niks tekort komt en optimaal presteert. Om te bepalen wat een renner precies nodig heeft, kijken de diëtisten naar het bloedwerk. Per renner maakt het team vervolgens een plan welke supplementen nodig zijn.

Supplementen die de renners naar behoefte onder meer gebruiken zijn vitamine D in de winter, omega 3, beta-alanine, creatine, ijzer, bicarbonaat, cafeïne en probiotica.

Je begrijpt het, eten en drinken is tegenwoordig serious business voor een wielerteam op het hoogste niveau. Voor meer interessante inzichten over de eet- en drinkgewoonten van de renners van Lotto Dstny bekijk je hier de volledige video.

Bron: YouTube – Precision Fuel & Hydration en Lotto Dstny, foto’s: Pexels en Unsplash.