Het is officieel: Alkmaar krijgt het EK wielrennen

Het is officieel: Alkmaar krijgt het EK wielrennen

De omgeving van Alkmaar.

De kogel is door de kerk. Het EK wielrennen 2019 komt definitief naar Alkmaar. Deze week kwam eindelijk het verlossende woord van de wielerbond UEC.

Even leek Laurens ten Dam in zijn podcast van afgelopen maand de primeur te hebben. De organisatie van het EK in de kaasstad zou rond zijn, maar al snel liet de gemeente weten dat de wielrenner van CCC iets te hard van stapel liep. Inmiddels is er gelukkig alsnog witte rook en kunnen we uitkijken naar een geweldig wielerevenement binnen onze landsgrenzen deze zomer.

Helaas zal het nog even duren voor het exacte parcours bekend is, maar enkele details over het EK zijn al wel naar buiten gebracht.

Laurens ten Dam en Niki Terpstra – beiden woonachtig in Noord-Holland – zijn door het organiserend committee gevraagd als ambassadeurs. Een rol die ze me trots hebben aanvaard. Inmiddels zijn beide renners druk bezig met het bedenken van het parcours.

Ten Dam liet al weten dat de Munnikenweg zeker niet mag ontbreken. De zevenhonderd jaar oude kasseienweg is een begrip in de regio en heeft sinds vorig jaar zelfs een monumentale status.

Volgens het Noordhollands Dagblad zal het parcours onder meer ook het historisch centrum van Alkmaar aandoen.

EK met een primeur: de mixed team relay

Een onderdeel dat in Alkmaar voor het eerst gepland staat in de geschiedenis van het EK wielrennen, is de mixed team relay. Een estafette waarin een team van mannen en vrouwen elkaar aflossen. Dit onderdeel vervangt de ploegentijdrit.

Het EK wielrennen bestaat voor profs pas sinds 2016. De organisatie moest hard op zoek naar een nieuwe locatie nadat de Franse stad Annecy zich terugtrok voor het toernooi.

Alkmaar geeft een kleine miljoen euro uit voor de organisatie en mikt op een grote exposure. Daarnaast hoopt de gemeente mensen in de regio te inspireren om meer te gaan fietsen.

Het kampioenschap vindt plaats van 7 tot en met 11 augustus. In totaal staan er dertien Europese titels op het spel: zes tijdritten, zes wegwedstrijden, en eerder genoemde mixed team relay. Met dat laatste onderdeel gaat het evenement ook van start.

Foto: Pixabay

Join the discussion