Kijktip: een roadtrip door adembenemend Tadzjikistan

Kijktip: een roadtrip door adembenemend Tadzjikistan

Tadzjikistan in Centraal-Azië zal je niet als eerste te binnen schieten wanneer je denkt aan je volgende fietstrip. Toch is het land dat ooit deel uitmaakte van het grote Perzische Rijk én van de Sovjet-Unie inmiddels populair onder de meest extreme fietsavonturiers. 

De mini-docu ‘The Not Knowing’ laat exact zien waarom dat zo is. Met adembenemende beelden van een wel heel bijzondere roadtrip.

Filmmaker Matt Tomlinson volgt voormalig professional Christian Meier en ervaren rot Peter Gaskill tijdens hun fietstocht in het voor hen onbekende Tadzjikistan. Door een gebied dat ooit deel uitmaakte van de Zijderoute. En waar het begrip highway een nieuwe betekenis krijgt.

Pamir Highway

Beide mannen fietsen onder andere over de Pamir Highway. Een weg die in de jaren zestig werd aangelegd door de Sovjet-regering en die Azië met Europa verbindt. Het is een weg in zwaar verval, met gaten zo groot dat je fiets er haast in verdwijnt.

Dat het een adembenemende trip is, dat kun je wel letterlijk nemen. Want de route die Meier en Gaskill op de fiets afleggen brengt ze naar grote hoogten. Met uitzicht over indrukwekkende gebergten met besneeuwde toppen. Niet voor niks wordt dit deel van Tadzjikistan ook wel ‘het Dak van de Wereld’ genoemd. Met bergpassen van soms wel 7.000 meter.

Uitzicht over het Pamir-gebergte.
Uitzicht over het Pamir-gebergte.

Een sterk gestel kun je dus wel gebruiken wanneer je deze route gaat fietsen. Maar Meier en Gaskill stappen graag buiten hun comfortzone, en zo ontdekken ze een wel heel bijzonder deel van de wereld. Het is een extreem gravelavontuur dat niet voor iedereen is weggelegd. Maar genieten van de beelden in deze mini-docu is het sowieso.

Meer zien van Tadzjikistan? In dit filmpje van 3 op Reis volgt Floortje Dessing net als beide heren de Pamir Highway, waarbij ze ook een aantal fietsavonturiers tegenkomt. Je leert meer over het Sovjet-verleden van Tadzjikistan, de cultuur van het land en ziet helaas ook wat hoogteziekte met je kan doen.

Foto’s: Pixabay