Stig Broeckx knokt zich keihard terug in de ‘De Stig’

Stig Broeckx knokt zich keihard terug in de ‘De Stig’

Documentaire Stig Broeckx

Bijna vier jaar na zijn zware ongeluk is er nu de documentaire. In De Stig zie je hoe Stig Broeckx zich terug knokt in het leven, nadat hij bijna 6 maanden in coma heeft gelegen. En hij doet dat met een ongekende wilskracht.

Iedere wielerliefhebber kent natuurlijk het aangrijpende verhaal. Op 28 mei 2016 komt wielrenner Stig Broeckx zwaar ten val tijdens de voorlaatste etappe van de Belgium Baloise Tour, door toedoen van een motorrijder. De toekomst ziet er plots somber uit voor de jonge Belg, en de artsen zijn lange tijd pessimistisch over een goede afloop. 

Eerst is er de twijfel of Broeckx ooit weer zal ontwaken, vervolgens vraagt iedereen zich af of hij ooit weer zal kunnen praten, lopen en fietsen. Maar Stig verbaast iedereen keer op keer, mede dankzij zijn zijn vechtlust, én met zijn ongekende positieve denken.

Boek en film

Een maand geleden kwam zijn boek al uit, met de veelzeggende titel ‘Zeg nooit nooit’. Die woorden vormen Broeckx’ motto tijdens zijn lange revalidatie, waar hij nog altijd aan werkt. Steeds stelt hij zichzelf nieuwe doelen en nergens legt hij zich bij neer.

Begin maart ging ook de film De Stig van Eric Goens en Diederd Esseldeurs in première in Belgische filmhuizen. En sinds deze week kun je deze bijzondere documentaire van anderhalf uur bekijken bij de VRT. 

In de film spreken Broeckx, zijn ouders, vriendin en oud-collega’s openhartig over het ongeluk en de moeilijke periode daarna. Ook blijkt revalideren voor Stig niks minder dan een full time job, waarbij hij in hart en nieren nog steeds een topsporter is. Zo wil de oud-renner per se weer op een koersfiets kunnen rijden, zo snel mogelijk, en de camera is erbij als hij zijn eerste poging doet. 

Uiteindelijk bezoekt Stig ook de Tour de France, wat een bijzonder weerzien is met heel veel mensen. Om tot slot terug te gaan naar de onheilsplek waar zijn leven zo’n ontzettende wending nam. 

De Stig is een maand lang te zien, en hieronder bekijk je alvast de trailer.