5 dilemma’s waar we als wielrenners nooit uitkomen

5 dilemma’s waar we als wielrenners nooit uitkomen

Wout van Aert

Soms is het gewoon lekker om je als wielrenner druk te maken over onbelangrijke zaken. Als het gaat over je fietssokken bijvoorbeeld, of het tasje aan je zadel. Waarschijnlijk heb jij er ook een hele stellige mening over. Of niet? Test het zelf maar…

Sokken over of onder je beenstukken?

Zin in een lekkere discussie tijdens de koffiestop van een social ride? Begin dan maar eens over dit dilemma… Want moeten de sokken nu over of onder de beenstukken? Over honderd jaar zullen wielrenners het nog altijd niet eens zijn. 

Wie geen verdeeldheid wil zaaien kan ook nog kiezen voor het compromis. Je kunt je beenstukken namelijk ook gewoon wat hoger optrekken, waardoor een deel van je sokken toch nog zichtbaar is. Het beste van twee werelden?

Klep omhoog of omlaag?

Een niet-wielrenner zal je glazig aanstaren als je deze stelling voorlegt, maar jij wist natuurlijk al lang dat het gaat over het klassieke koerspetje. Superhandig in zomer en winter, maar wat doe je met die klep? Zweer je bij omhoog of juist omlaag, of laat je het afhangen van de omstandigheden? Of je humeur misschien?

Het zadeltasje

Voor sommige wielrenners geldt dat er niks – maar dan ook niks – aan het zadel komt te hangen. Anderen zal het een worst zijn en maken hele tassen aan hun zadel vast. Dat laatst is in ieder geval lekker praktisch. 

Nu het bikepacken ontzettend populair is geworden, zijn veel twijfelaars in ieder geval over de streep getrokken. Zo’n tassie aan je zadel is eigenlijk zo gek nog niet… Zeker niet voor de avonturiers onder ons.

De witte broek

Vooruit dan, het is tijd voor het heetste hangijzer in deze lijst. De witte koersbroek. Heel wat columns en nieuwsartikelen zijn er al geschreven over dit delicate kledingstuk, want het houdt de gemoederen flink bezig. Een meerderheid lijkt tegen. Of zijn de haters gewoon luidruchtiger? Zelfs Mathieu van der Poel en Wout van Aert hebben (gelukkig?) nog niet voor een trend gezorgd in wielerland, en dat wil wat zeggen.

Spatborden

Tijdens koude, natte dagen in de winter valt er veel te zeggen voor het monteren van spatborden op je racefiets. Maar waarom zie je ze maar zelden? En waarom hebben velen van ons liever een nat achterwerk op natte dagen? Gemakzucht zou het kunnen zijn natuurlijk, plus ‘dat een wielrenner nou eenmaal niet met spatborden rijdt’. Maar je moet toch toegeven dat het verdraaid praktisch is…

Foto: In de Kopgroep