Dit zijn de leukste wielercafés van Nederland

Dit zijn de leukste wielercafés van Nederland

Lola Bikes & Coffee in Den Haag.

Van Groningen tot aan Maastricht vind je verspreid over het land enkele bijzondere wielercafés. Ze zijn een ontmoetingsplek voor liefhebbers van koffie en de koers. Waar je even op adem kunt komen, je fiets laat checken of verhalen deelt. Maak kennis met acht cafés die stuk voor stuk het omfietsen waard zijn.

Lola Bikes & Coffee, Den Haag

Lola Bikes & Coffee in Den Haag.
Foto’s: Arthur Wieffering

Lola bikes & coffee is een koffiebar en fietsenwinkel in een, waar je kunt genieten van een perfect bakje koffie. Drie dagen per week is er een fietsenmaker ter plaatse. Maar je kunt er ook een racefiets huren wanneer je een keer een dag of weekend in de stad bent. Wil je een bike fitting laten doen? Ook dan ben je bij het café aan het juiste adres. 

Lola’s passie voor koffie blijkt niet alleen uit de speciale koffies die er zijn te proeven. Geregeld staat er ook een barista-workshop op de agenda.

Diverse malen per week kun je samen met de Lola Cycling Club een rondje maken in de omgeving van Den Haag. Check de website voor alle details.

Spaak, Groningen

Spaak Groningen.

Spaak is sinds 2016 de ‘fietskantine’ van Groningen. Je kunt er uiteraard terecht voor een heerlijke bak koffie voor, tijdens of na je rit, maar ook voor een reparatie. De koffie komt van de lokale micro-branderij Koffiestation. 

De sandwiches en het gebak zijn home-made, en maken dat je weer kilometers vooruit kunt. Iedere zaterdag- en zondagochtend kun je om tien uur aansluiten voor een rondje van ongeveer zestig kilometer. Maar er zijn veel meer activiteiten bij Spaak. Die lees je op de website.

Fixed Gear Coffee, Valkenburg

Fixed Gear Coffee Valkenburg.
Foto: Brian Megens

Aan de voet van de Cauberg begon ex-coureur Brian Megens samen met zijn vriendin in 2018 Fixed Gear Coffee. Iedereen die van fietsen houdt of van goede koffie, zal zich thuisvoelen aan de Daalhemerweg. Er zijn regelmatig lezingen, georganiseerde fietsritten en er is een werkplaats waar je zelf een reparatie kunt doen.

Megens wil het beste van koffie en fietsen samenbrengen op deze historische wielerlocatie, en dé ontmoetingsplaats zijn voor fietsers. Je kunt er ook terecht voor wielerkleding van een aantal kleine en specialistische merken als POC, LEMAR en IRIS. Op de facebookpagina van het wielercafé blijf je op de hoogte van alle activiteiten.

Fausto, Schoonhoven

Fausto Schoonhoven.

De ‘ravitaillering’ van de regio Krimpenerwaard, zo omschrijft Fausto zichzelf. Met een grote passie voor fietsen en koffie. De zaak is uiteraard vernoemd naar ‘Il Campionisimo’ Fausto Coppi, de veelzijdige Italiaanse wielergrootheid van weleer. In de voormalige tabakswinkel kun je even bijkomen en genieten van koffie met gebak, een heerlijk ontbijtje of een smakelijke lunch.

Meer informatie over het café vind je hier.

Coppi Koffie & Fietsen, Rotterdam

Coppi, Rotterdam.
Foto: Aukje Simone van Rossum

Fausto Coppi is ook de naamgever van Coppi Koffie & Fietsen in Rotterdam. Het café is een ontbijtbar, lunchroom, werkplaats en winkel in een. Maar de zaak is vooral het centrale punt voor iedere fietser in en rondom de havenstad. Ook zijn er het hele jaar door activiteiten, waarvoor je het beste de facebookpagina in de gaten kunt houden.

Twee cafés vernoemd naar Fausto Coppi, dat vraagt natuurlijk om een bijzonder initiatief. Eens per jaar kun je meedoen aan de Fausto – Coppi Ride, van Coppi in Rotterdam naar Fausto in Schoonhoven en weer terug. Of juist vanaf Fausto richting Coppi en weer terug. 

Kamu, Breda

Kamu Breda.

Kamu is Fins voor makker. En de liefde voor wielrennen en koffie is het mooist wanneer je hem deelt met makkers. Slim bedacht dus. Kamu is je tweede woonkamer, aldus het café zelf, waar je de ieder moment van de dag kunt relaxen en genieten. Met versgebakken brood uit de bakkerij en versgemalen koffie.

Je vindt er fietsen, fietskleding en fietsaccessoires, en je fiets laten repareren kan in de werkplaats. Ook kun je er samen een complete racefiets opbouwen.

Zin om te fietsen met Kamu? Iedere woensdagavond organiseert het café een fietsrit. Meer informatie lees je op de website.

Alley Cat Bikes & Coffee, Maastricht

Alley Cat, Maastricht.

Bij Alley Cat Bikes & Coffee in het centrum van Maastricht vind je niet alleen de beste koffie, maar ook het beste voor je fiets. Alles draait er om kwaliteit en aandacht. Geniet van huisgemaakte heerlijkheden tijdens je koffiestop, of laat je fiets repareren door vakkundige mechaniekers. Voor dat laatste hoef je geen afspraak te maken en kun je meestal dezelfde dag terecht. 

In de winkel vind je de beste merken en producten op fietsgebied. Van Isaac tot Isadore. En je bent zelfs op het goede adres als je een Rocket Espresso machine zoekt.  

Meer informatie over de winkel en het café vind je hier.

De Proloog, Amerongen

De Proloog, Amerongen.

De Proloog – aan de voet van de Amerongse berg – is sinds 2016 een populair rustpunt voor fietsers uit binnen- en buitenland. Op de kaart vind je veel lokale en streekgebonden lekkernijen met een duurzaam karakter, en regelmatig zijn er clinics en workshops.

Pech onderweg? Geen nood, want gereedschap, bandjes en smeermiddelen zijn voorradig. Daarnaast is er de gelegenheid om je na het fietsen op te frissen met een douche.  

Het café heeft zelfs zijn eigen Proloogbier op de tap, genaamd Tante Bes. Dat alleen al is een fietsritje naar Amerongen waard.

Op de website van De Proloog lees je meer over het café.

Join the discussion