Dit moet je weten over chamois crème

Dit moet je weten over chamois crème

Als (beginnende) wielrenner heb je vast wel eens van chamois crème gehoord. Maar wat is het precies en wanneer heb je het nodig? Hier vind je alles wat je moet weten over dit zalfje. 

Waar de een niet meer zonder kan, daar heeft de andere wielrenner het nog nooit gebruikt. Of alleen in extreme situaties, wanneer het soms al te laat is… 

We hebben het natuurlijk over chamois crème. Het zalfje dat een hoop ellende kan voorkomen, als je snel last hebt van een geïrriteerd zitvlak.

Mocht je nog nooit gehoord hebben van chamois crème, dan weet je nu dus dat het je zitvlak beschermt als je fietst. Maar uiteraard zijn er veel meer details die je moet weten over deze zalf.

Wat betekent chamois?

Chamois is het Franse en Engelse woord voor zeem. Inderdaad, dat kussentje in je fietsbroek. De Engelsen spreken dat uit als shammy, maar de term komt oorspronkelijk uit het Frans. 

Dat chamois in het Frans ook gemzen betekent, is daarbij geen toeval. Vroeger werd een zeem namelijk gemaakt van geiten- of schapenleer. 

Om dit leer langer soepel te houden, en om huidirritatie te voorkomen gebruikte men een zalf: chamois crème.

Gelukkig fietsen we tegenwoordig met zemen van synthetische stoffen, die veel meer comfort geven. Maar chamois crème gebruiken we desondanks nog steeds.

Hoe werkt chamois crème?

Dat chamois creme irritatie kan verminderen aan je zitvlak, heb je al begrepen. Maar vaak heeft de zalf ook nog een anti-bacteriële en hydraterende werking. En soms zelfs een verkoelend effect.

Eigenlijk is chamois crème dus een smeermiddel, met vaak extra verzorgende eigenschappen voor je huid. De meeste wielrenners smeren het rechtstreeks op de huid, maar je kunt het ook aanbrengen op de zeem van je fietsbroek.

Is het altijd raadzaam om chamois crème te gebruiken?

Ook al is het een heel effectief middel, je hoeft chamois crème alleen maar te gebruiken als je denkt dat je het nodig hebt. Tijdens een lange rit bijvoorbeeld, of wanneer je dagen achter elkaar gaat fietsen.

En ervaar je zelden of nooit een geïrriteerde huid? Dan kun je misschien wel prima zonder. 

Wacht alleen niet te lang met het gebruiken van chamois crème, als je denkt dat het nodig is. Wanneer er eenmaal sprake is van een geïrriteerde huid, dan is het knap lastig namelijk om er vanaf te komen zonder rust. En dat is lastig als je grote fietsplannen hebt.

Hoe gebruik je chamois crème?

Chamois crème gebruik je vlak voor je gaat fietsen. Je kan de crème direct op de huid smeren, maar ook op je zeem. Doe dat op de plekken waar het normaal gesproken schuurt: het gebied rondom je zitbotjes.

Hoeveel je nodig hebt verschilt van persoon tot persoon. Maar wanneer je met twee of drie vingers wat zalf schept uit een potje, dan heb je meestal voldoende.

Overdrijf het vooral niet, want teveel chamois crème is ook niet fijn. De juiste dosering zul je snel genoeg ontdekken, als je het vaker gebruikt.

Verschillende eigenschappen en verpakkingen

Uiteraard zijn er heel wat verschillende crèmes op de markt, met verschillende verzorgende eigenschappen. Let dus goed op de beschrijving als je chamois crème koopt. Daarnaast is de crème soms uniseks, en soms speciaal bedoelt voor de huid van mannen of vrouwen.

Bedenk tenslotte of je liever een pot koopt, een tube, of kleine zakjes voor eenmalig gebruik. Die laatste zijn vooral erg handig om mee te nemen. Tijdens een hele lange fietstocht bijvoorbeeld.

Foto: Unsplash