Op deze manier bepaal je de juiste zadelbreedte

Op deze manier bepaal je de juiste zadelbreedte

zadel

Om klachten te voorkomen is het erg belangrijk dat je racefietszadel de juiste breedte heeft. Hoe breed je zadel moet zijn is afhankelijk van de afstand tussen je zitbotjes. Die is bij iedereen anders, maar simpel op te meten gelukkig.

Je zitbotjes zijn twee botjes onderin het bekken, die je gewicht ondersteunen wanneer je zit. Op de  fiets krijgen die zitbotjes ondersteuning van je zadel. 

Is je zadel echter te smal, dan zakken je zitbotjes langs het zadel, en bij een te breed zadel kunnen je bovenbenen juist gaan schuren. Beide situaties wil je voorkomen natuurlijk, en daarom is het raadzaam om de aftand tussen je zitbotjes op te (laten) meten.

Smalle racefietszadels

Je zou denken dat die afstand tussen je zitbotjes een vast getal is, maar dat is niet waar. De afstand tussen je zitbotjes wordt wat kleiner namelijk wanneer je ver voorover zit, zoals op een racefiets. Dat maakt ook dat het zadel van een racefiets vaak smaller is dan van een gewone fiets.

Ga je de afstand tussen je zitbotjes meten, dan is het dus belangrijk dat je dat doet in je fietshouding.

Zelf de breedte tussen je zitbotjes meten

afstand zitbotjes

Zelf de afstand tussen je zitbotjes meten is eenvoudig. Je hebt er een stuk golfkarton, een vlakke stoel of krukje, een meetlat en een pen voor nodig. 

  • Leg het karton op een vlakke stoel of een krukje. Een lage kruk is handig, want dan komt er meer druk op de botjes, en dat zorgt weer voor een betere afdruk.
  • Ga enkele minuten op het karton zitten, met je benen naar voren, in een houding zoals op de fiets.
  • Ga staan en check waar de twee diepste kuiltjes in het karton zich bevinden. Dit is de afdruk van je zitbotjes.
  • Zet met een pen of stift een punt in het midden van die twee kuiltjes.
  • Meet met een meetlint de aftand tussen die twee punten. 

Tenslotte moet je nog zo’n 20 tot 30 millimeter optellen bij het getal dat je kreeg, voor het bepalen van de ideale zadelbreedte.

Hoe breed je zadel exact moet zijn hangt ook af van hoe diep je zit op de fiets. Zit je meer voorover, dan kun je een wat smaller zadel kiezen. 

Nu je de afstand tussen je zitbotjes weet, kun je gaan zoeken naar een geschikt zadel. In sommige webshops kun je aangeven wat die afstand is, en soms kun je zelfs filteren op wat voor type renner je bent. Dat maakt het zoeken een stuk eenvoudiger. 

Meten in de winkel

Zelf de afstand meten tussen je zitbotjes is in principe eenvoudig dus. Maar als je graag wat meer advies wenst over de soorten zadels, dan is het slim om naar een fietsenwinkel te gaan. Het voordeel daarvan is ook dat je meteen een zadel kunt proberen. 

Heb je nog nooit op een racefiets gereden, dan is het sowieso aan te raden om naar een winkel te gaan. Doe je daar een volledige meting, dan weet je zeker dat je straks goed op je fiets zit.

Test verschillende zadels

Ben je van plan om een zadel te kopen, let dan niet alleen op de breedte. Racefietszadels zijn er in heel veel soorten namelijk: harder en zachter, vlakker en ronder, en met én zonder een uitsparing bijvoorbeeld. Die uitsparing zit er soms in om je bloedsomloop te stimuleren.  

Bij sommige winkels is het gelukkig mogelijk om een zadel langere tijd (vaak een maand) te testen. Bevalt het zadel binnen die tijd toch niet, dan kan je vaak nog kosteloos ruilen. Op die manier doe je geen miskoop en weet je zeker dat je op een prettig zadel fietst.

Zadels per discipline

Welk zadel het beste bij je past, hangt verder ook af van de discipline die je beoefent. Zo maakt het een verschil bijvoorbeeld of je op een tijdritfiets zit of op een gravelfiets. 

In dat laatst geval zit je vaak wat meer rechtop, en dus mag het zadel iets breder zijn. Bovendien zoek je bij een zadel voor offroad waarschijnlijk wat meer comfort. Vanwege de ondergrond waarover je fietst, en omdat je misschien veel langere ritten maakt.

Ervaar je klachten, of twijfel je of je wel het juiste zadel hebt? Dan is het raadzaam om advies in te winnen in een gespecialiseerde fietsenwinkel.

Foto’s: Fizik, Unsplash en In de Kopgroep