Heb je lek gereden met je racefiets? Dan is het natuurlijk erg fijn als je weet hoe je een bandje moet wisselen. Heb jij nog geen idee hoe dat moet? Met deze tips leer je het binnen de kortste keren.
Hoe ervaren je als fietser ook bent, een lekke band blijft vervelend. Maar waar een ervaren wielrenner waarschijnlijk zonder na te denken aan de slag gaat, daar kun je als beginnende fietser echt even met je handen in het haar staan. Wat te doen?
Iemand bellen om je op te laten halen is altijd een optie. Maar het liefst wissel je natuurlijk zelf die band, zodat je vervolgens weer verder kunt.
Gelukkig is het verwisselen van je binnenband geen moeilijke klus, maar vooral een kwestie van weten wat je moet doen. Vandaar deze tips, zodat ook jij binnen de kortste keren eenvoudig dit klusje klaart.
Bestudeer een aantal video’s
Het vervangen van een bandje is zoals gezegd geen hogere wiskunde, maar je moet wel even alle stappen weten. Daar kun je een hele beschrijving voor doorlezen, maar een video kijken werkt in dit geval eigenlijk het gemakkelijkst.
Gelukkig vind je op YouTube een groot aantal video’s waarin je haarfijn wordt uitgelegd hoe het werkt. Bekijk zo’n video aandachtig (het liefst een paar keer) en schrijf voor jezelf eventueel de stappen op. Test dan voor jezelf of je alle stappen nog uit je hoofd weet.
Als dat laatste het geval is, dan ben je eigenlijk al heel goed op weg. Het enige wat je nu nog nodig hebt is wat praktijkervaring…
Oefen thuis
Niet per se een oefening waar je naar uitkijkt waarschijnlijk, maar wel een hele nuttige. Oefen het wisselen van een binnenbandje thuis. Mocht je erachter komen dat het niet helemaal lukt, dan kun je altijd iemand anders vragen en het tijdelijk even laten voor wat het is.
En zeg nou zelf, zo oefenen is heel wat beter dan dat je de eerste keer aan het hannesen bent aan de kant van de weg… Is het je thuis gelukt, dan geeft dat bovendien heel veel rust en vertrouwen als je de volgende keren gaat fietsen.
Kijk mee
Fiets jij regelmatig met een groep? Dan kun je de fijne kneepjes natuurlijk ook afkijken als er iemand anders een lekke band heeft. Benadruk in dat geval wel even dat je graag meekijkt om het te leren. Op die manier kom je niet over als een pottenkijker, en wellicht krijg je dan ook nog wat extra tips!
Vraag assistentie
Natuurlijk is het logisch dat je niet even snel een band wisselt, de eerste keren. Ook al ken je alle stappen, en ook al ben je goed voorbereid met onder meer een pompje en een reservebandje.
Het is helemaal niet vreemd als je er de eerste keren niet helemaal uitkomt. Of dat je die buitenband er net niet lekker terug opkrijgt bijvoorbeeld. Vraag dan gerust om hulp! De meeste wielrenners die je passeren, zullen zeker bereidt zijn om je te assisteren. En daar leer je ook heel veel van.
Ga het risico niet uit de weg
Ga tenslotte het risico niet uit de weg. Oftewel, laat de angst dat je lek kunt rijden geen reden zijn om minder te gaan fietsen. Dat zou zonde zijn namelijk. Bovendien moet je maar denken: hoe sneller je (weer) een keertje lekrijdt, des te eerder ben je ervaren in het wisselen van een binnenbandje.
Voor je eigen gemoedsrust is het wél handig natuurlijk, als je ook een plan B hebt. Een telefoon meenemen is sowieso heel slim, omdat je dan desnoods iemand kunt bellen.
Foto: Unsplash