Video: bikepacken naar het dak van de wereld

Video: bikepacken naar het dak van de wereld

In Pamir to Karakoram zie je het bikepack-avontuur van Clare en Antoine Cottet, die in acht weken dwars door Tadzjikistan, Kirgizië, China en Pakistan fietsen, over de oude zijderoute. Een trip naar de meest desolate plekken van de wereld, waar de twee de reis van hun leven maken.

Al tijdenlang hebben de Schotse Clare en de Franse Antoine de wens om een lange reis te gaan maken dwars door Centraal-Azië. Maar er is nog een droom: om de hoogste bergen van Pakistan te beklimmen. Zodra de twee bedenken dat ze beide kunnen combineren in één lange reis, ontstaat het idee voor de route. 

Eenmaal onderweg blijkt de trip zwaarder dan ze ooit hadden gedacht. Door de kapotgereden wegen en door hoogteziekte, maar ook door een eindeloze tegenwind en de extreme kou, die soms gepaard gaat met hagel en sneeuw. 

Het zal je eerste bikepack-avontuur maar zijn. Gelukkig vergoedt de schoonheid van de ongerepte natuur en de fantastische uitzichten een hoop. En ook als kijker kun je niet anders dan onder de indruk zijn van de onvoorstelbaar mooie landschappen.

Die landschappen veranderen iedere dag, net als het voedsel en de mensen, als het paar verder trekt over de Pamir en Karakoram Highway. Maar wat gelijk blijft is dat de twee avonturiers telkens weer met open armen worden ontvangen. Hoe arm de lokale bevolking vaak ook is.

Dat niet alles goed gaat tijdens de trip valt natuurlijk te raden in zulke extreme onmstandigheden. Even lijkt de hele roadtrip zelfs abrupt te eindigen als het noodlot toeslaat.

Mocht je nog twijfelen: de film is een absolute aanrader voor iedereen die droomt van verre avonturen en van gave bikepacktrips.  

Wil je na het kijken van de film nog meer weten over dit avontuur, check dan ook de blog die het tweetal bijhoudt. Je krijgt er ook flink wat tips voor als je zelf eens zo’n reis gaat ondernemen.  

Meer foto’s van de trip krijg je ook te zien als je Clare en Antoine volgt op Instagram.

Nog niet uitgekeken? Ook in de mini-docu ‘The Not Knowing’ zie je hoe extreem een fietstocht is over de Pamir Highway.

Foto: Clare en Antoine Cottet