Zo neem je veilig je telefoon mee op de fiets

Zo neem je veilig je telefoon mee op de fiets

Naast wat spullen om een lekke band te fixen, heb je natuurlijk ook je telefoon bij je als je gaat fietsen. De vraag is alleen, hoe neem je die het beste mee? Met deze tips hou je het praktisch, maar voorkom je ook onnodige schade.

Zweet en regen

Vocht is zonder twijfel de grootste vijand van je telefoon. En ook al zal je telefoon niet snel gaan zwemmen tijdens het wielrennen, in aanraking met vocht komt hij wel. Vaker dan je denkt. Als het regent uiteraard, maar ook wanneer je zweet. En dat laatste zul je ieder ritje doen.

Bescherming tegen zweet en regen is dus erg belangrijk, vooral als je een beetje zuinig bent op je telefoon. Geen zin in een dure case? Dan is een simpel (hersluitbaar) zakje soms het meest praktisch. Vooral wanneer je je mobiel onderweg weinig gebruikt.

Val

Uiteraard is er onderweg ook een kans dat je telefoon hard op de grond valt. Dat is altijd een risico, maar op de fiets is die kans nog wat groter. 

Omdat je vanuit een moeilijke hoek – soms met bezwete handen –  je telefoon pakt bijvoorbeeld. En door een valpartij van jezelf kan je telefoon ook hard in aanraking komen met de grond. 

Met een beschermende case voorkom je in veel gevallen de ergste schade, en soms zelfs een gebroken scherm. Nog een argument dus om je telefoon niet zonder case te dragen tijdens het fietsen.

Koop je een case, let er bij de aanschaf dan op hoeveel ‘padding’ hij heeft. De zachte voering van een case, die je telefoon beschermt. Tussen cases onderling is het verschil soms erg groot.

Kou en warmte

Extreme kou en warmte zijn weer op een hele andere manier vervelend voor je telefoon. Het kan er zelfs voor zorgen dat je telefoon tijdelijk uitgaat, om de batterij te beschermen. 

Gelukkig maak je deze extreme weersituaties zelden mee in Nederland. Je telefoon zo min mogelijk gebruiken en blootstellen aan de zon kan op hele warme dagen voorkomen dat je telefoon niet meer werkt.

Ga je toch fietsen tijdens extreme condities, en is het nodig om te navigeren? Gebruik bij voorkeur dan een fietscomputer. Deze is vaak veel beter bestand tegen extreme temperaturen dan je telefoon.

Keuze voor een case of hoesje

Welke case voor jou het meest geschikt is, hangt ook af van hoe je een telefoon tijdens een fietsrit gebruikt. Een case die je telefoon het beste beschermt is niet altijd de meest praktische namelijk. Maak je bijvoorbeeld veel foto’s onderweg, dan wil je een telefoon gemakkelijk kunnen bedienen. 

Bedenk dus eerst hoe je je telefoon gebruikt, voor je een case koopt. Zo voorkom je een miskoop.

Pech en noodgevallen

Los van hoe je je telefoon meeneemt, is het uiteraard ook erg belangrijk om je telefoon altijd voldoende op te laden voor je vertrekt. Pech of noodgevallen kunnen zich altijd voordoen namelijk, en dan wil je iemand kunnen bellen. Sla van te voren ook een aantal belangrijke nummers op in je telefoon. Dan kun je onderweg snel handelen, mocht het nodig zijn.

Foto’s: Unsplash