Bert Wagendorp brengt de wielersport tot leven

Bert Wagendorp brengt de wielersport tot leven

Bert Wagendorp - Hoe Peter Sagan mijn geliefde verleidde

Met Hoe Peter Sagan mijn geliefde verleidde bewijst Bert Wagendorp maar weer eens dat het wielrennen bij uitstek de sport is van de verhalen. Dertien ‘sportstukken’, telt zijn nieuwste boek, en het zijn prachtige vertellingen over helden, boefjes en de liefde voor de fiets.

Voor Bert Wagendorp, verslaggever, columnist, schrijver en oprichter van wielertijdschrift De Muur is het simpel: sport bestaat vanwege onze behoefte aan verhalen.

En daar is als je er even over nadenkt geen spelt tussen te krijgen. Neem als voorbeeld alleen al de winst van Wout van Aert, het afgelopen weekend in Strade Bianche. 

Want waarom stonden we met zijn allen op de banken toen Van Aert vanuit de stofwolken als eerste de Piazza del Campo opstoof? Omdat hij de allersterkste was, en omdat hij snoeihard wegreed van iedereen, op de laatste sector. Maar vooral natuurlijk omdat de Belg een jaar eerder moest vrezen voor zijn carrière nadat een dranghek zijn heup had doorboord, en er een lange revalidatie volgde vol met twijfels.

Wagendorp gaat in zijn boek nog verder, door te beweren dat het beste wat ooit over sport is geschreven, eigenlijk niet over sport gaat. Waardoor zelfs sporthaters soms een sportboek oppakken.

Eerlijk gezegd doet Bert Wagendorp zelf een hele goede poging wat dat betreft. Want zijn boek gaat vaak over het wielrennen in al zijn schoonheid, maar een uitslag zul je zelden tegenkomen. Wielrennen is meestal slechts het decor, of de aanleiding om bijzondere herinneringen en anekdotes op te halen.

Zo schrijft hij over de Ventoux, die je als een therapeut in een spiegel laat kijken. Over Peter Sagan als een geniale clown, die steeds minder het buitenbeentje is die de sport zo nodig heeft. En over Wilco en Sam, als de typische hoofdfiguren van een jongensboek.

Helden, antihelden en boefjes

Het zijn verhalen over helden, antihelden en boefjes. Mensen met heel veel menselijke trekjes en met een fascinerende valsheid soms. En in een steriele sportwereld met mega-contracten, sponsordeals en pr-mensen is dat een hele verademing. 

Het wielrennen heeft een lange geschiedenis met heel veel bijzondere verhalen. En Wagendorp voegt daar een aantal hele bijzondere en vermakelijke verhalen aan toe, die heerlijk weglezen. Een aanrader dus.

Hoe Peter Sagan mijn geliefde verleidde bevat 13 ‘sportstukken’, en voor het overgrote deel zijn het wielerverhalen. De meesten verschenen eerder in het tijdschrift De Muur.

Het boek kun je onder andere op deze plek aanschaffen.