Een beetje griezelig, zo mag je de oude weg omhoog gerust wel noemen. En niet eens zozeer vanwege de matige kwaliteit van het wegdek. De klim naar Hitlers Adelaarsnest is vooral een tikje creepy vanwege zijn bijzondere geschiedenis. De video die John Braynard maakte geeft je daar een goede impressie van.
In de buurt van Salzburg liggen heel wat bergen, en toch zijn er twee in het bijzonder waar je misschien wel eens van hebt gehoord: de Kehlstein en de Obersalzberg. Bovenop de Kehlstein is namelijk Hitlers beruchte Adelaarsnest gesitueerd, het beroemde buitenhuis van de Führer. En op de Obersalzberg woonden aardig wat kopstukken van het naziregime.
Het is een locatie die jaarlijks maar liefst een half miljoen toeristen trekt. Vanwege zijn beruchte verleden natuurlijk, maar ook omdat het uitzicht er adembenemend is.
Maar weinig van die toeristen leggen de weg trouwens af per fiets. Niet zo gek, want de weg omhoog is een flinke beproeving, zelfs als je een ervaren fietser bent. Bovendien is een deel van de weg verboden voor fietsers.
Zonde eigenlijk, zoals je ziet in bijgaande video. Want fiets je de berg op, dan is de impact van de locatie des te groter.
Gravel
Nu er geen toeristenbussen rijden, maakte John Braynard gebruik van de gelegenheid om helemaal naar de top te fietsen tot aan het Kehlsteinhaus, oftewel het Adelaarsnest. Dat doet hij grotendeels over de oude militaire weg, die eind jaren dertig werd aangelegd. Geen flauwe route zoals je ziet, met percentages tot aan 17 procent en heel wat gravel.
De haarspeldbochten, tunnels en steile hellingen doen je realiseren wat voor een zware onderneming het geweest moet zijn om het buitenverblijf van Hitler te bouwen. Om je een idee te geven: 4000 arbeiders werkten dag en nacht aan de weg en het imposante huis.
Hoogtevrees
Ondanks al die moeite bleek Hitler uiteindelijk helemaal niet zo in zijn nopjes met het huis. Vanwege de kou en de ijle lucht, en ook vanwege zijn vermeende hoogtevrees. Hij kwam er dan ook zelden en verbleef liever op de lager gelegen Obersalzberg.
Tegenwoordig is het Adelaarsnest een theehuis, dat nog regelmatig open is voor toeristen. Dat de weg naar het Adelaarsnest een bijzondere is, zie je zelf in bijgaande video. Een must do volgens John, zeker als je ook nog geïnteresseerd bent in de geschiedenis en wel van een uitdaging op de fiets houdt.
Foto: Wikipedia