BEAT: een professionele wielerclub voor iedereen

BEAT: een professionele wielerclub voor iedereen

BEAT in de Tacx Pro Classic.

Winst in semi-klassiekers, wereldtitels op de baan… BEAT Cycling Club timmert al twee jaar succesvol aan de weg. Maar wist je dat BEAT zich inmiddels ook de grootste club van de Benelux mag noemen? Maak kennis met een ambitieuze wielerclub die topsport en breedtesport wil samenbrengen en die droomt van de Tour.

Op de wielerbaan behoort BEAT al een tijdje tot de absolute wereldtop. Afgelopen seizoen nog werden Matthijs Büchli en Roy van den Berg wereldkampioen op het onderdeel teamsprint. Daarnaast veroverde Matthijs Büchli de wereldtitel op het onderdeel keirin. Maar misschien is vijfvoudig wereldkampioen Theo Bos wel het grootste boegbeeld van de club.

De continentale wielerploeg van BEAT beleefde ondertussen een mooi debuutjaar in 2018, met twee UCI -zeges en verschillende top-10 plaatsen in semi-klassiekers in Nederland en België. Dit jaar werkt het team met kopmannen Martijn Budding, Piotr Havik en Luuc Bugter opnieuw een ambitieus programma af, en zijn de eerste overwinningen al weer behaald.

Los van alle successen op het hoogste niveau, is BEAT er vooral ook voor iedere fietsliefhebber. Dat blijkt uit de cijfers, want inmiddels telt de internationale wielerclub zo’n 1800 leden.

Uniek

De introductie van BEAT Cycling Club vond plaats in 2016. Een club voor fans en fietsers van alle niveaus, die het beste in zichzelf naar boven willen halen. Ook de ontwikkeling van een professionele afdeling hoort daarbij. De eerste wielrenners die zich als ambassadeur aansluiten bij BEAT zijn Pjotr Havik – op de weg – en baanwielrenner Theo Bos.

De structuur van de club is uniek in de wielerwereld. Sponsors krijgen bijvoorbeeld wel een plek op het tenue, maar zijn geen naamdrager van het team en hebben ook geen invloed op de clubkleuren. Net als bij een voetbalclub.

Ambities

Wielerfans, breedtesport en topsport samenbrengen, daar gaat het om volgens initiatiefnemer Geert Broekhuizen. Waar leden invloed uitoefenen op alle aspecten binnen de club. Ook de toekomstplannen van de club schuift Broekhuizen voor de camera van de NOS niet onder stoelen of banken: ‘We zijn een club met grote ambities en willen in de toekomst deelnemen aan de Tour de France’.

Het streven van BEAT is om niet alleen inkomsten te halen uit sponsoring, maar ook via lidmaatschappen, events, producten en merchandise. Een duurzame constructie, waarbij men niet overgeleverd wil zijn aan de grillen van sponsors.

Het continentale team van BEAT presenteert zich in Veenendaal.
BEAT is een club met een vaste naam en eigen clubkleuren.

Activiteiten

Ondertussen rolt de club steeds meer activiteiten uit. Denk aan club rides, clinics, trainingskampen en clubkampioenschappen. Ook ondersteunt het zijn leden bij het nastreven van persoonlijke doelen. Zo kun je via de club een wedstrijdlicentie aanvragen en deelnemen aan amateurwedstrijden. Verder bestaat er sinds kort ook een BEAT Grand Fondo Team, die zich voorbereidt op verschillende cyclosportieven.

Theo Bos heeft zich onlangs voor langere termijn verbonden aan de club, en zal ook na zijn profcarrière een belangrijke rol blijven spelen in de verdere ontwikkeling van BEAT. Daarnaast gaat oud-wielerprof en Eurosport-commentator Bobbie Traksel zijn rol als ambassadeur van de club uitbreiden, op zoek naar een nog sterkere verbinding tussen de profploeg en de leden.

Mooie vernieuwende plannen zijn het, in een behoudend wielerwereldje. Niet voor niks noemt de club zijn leden pioniers. Parijs is misschien nog ver, maar BEAT is hoe dan ook een interessante weg ingeslagen die boeiend is om te blijven volgen.

1 comment
  • Beste “in de kopgroep”,

    Wij (Janske Hubers en Marleen Bouwmans) zitten nu in ons examenjaar 5 havo. Om deze goed af te sluiten moeten wij verplicht een profiel werkstuk maken. Wij hebben er samen voor het volgende onderwerp gekozen : Michael Boogerd en zijn dopinggebruik. Wij hebben hierbij een aantal deelvragen bedacht en hopen deze via theoretisch onderzoek beantwoord te krijgen.

    Bij de inhoud van een profielwerkstuk hoort ook een praktisch onderdeel; dit kan bijvoorbeeld zijn het maken van een enquête of het houden van een interview.

    Daarom nu de vraag aan jullie of jullie ons misschien zouden willen helpen! Het gaat daarbij dus om een interview of enquête invullen. Dit zal gaan over het gebruiken van doping, je mening over doping, het sporten en de wielersport.

    we horen graag van u!

    mvg Janske Hubers en Marleen Bouwmans