Wat je moet weten als veldrijden nieuw voor je is

Wat je moet weten als veldrijden nieuw voor je is

Heb jij nog nooit naar een veldrit gekeken, maar ben je wél nieuwsgierig geworden naar deze sport? Dan volgt hier een beknopte samenvatting van hoe het werkt. Heel handig, want veldrijden is pas echt leuk om te kijken als je alle spelregels kent.

Dat veldrijden een spectaculaire sport is, en plaatsvindt ‘in het veld’ dat had je vast al ontdekt. Maar om echt van de sport te kunnen genieten is het natuurlijk handig om alle ins en outs te weten.

Dat veldrijden de ideale kijksport is – helemaal wanneer je het in de winter moet stellen zonder wielrennen – lees je trouwens hier. Maar mocht je nog niet bekend zijn met het hele fenomeen, dan zijn hier de basics op een rijtje. Waardoor je straks precies waar je op moet letten.

Parcours en obstakels

Het parcours van een veldrit is doorgaans enkele kilometers lang en grotendeels onverhard, op de start- en finishstraat na. De exacte ondergrond en de obstakels die de renners onderweg tegenkomen wisselen nog al eens. 

Onderdelen die je vaak terugziet zijn de zandstroken, schuine kanten, balkjes (waarover gesprongen moet worden) en bruggen en hellingen.

Verder bepalen ook de weersomstandigheden vaak de zwaarte van een parcours. Is het nat, dan verandert een veldrit regelmatig in een modderpoel. Waarbij de renners dikwijls meerdere stukken moeten lopen met hun fiets.

Lucinda Brand in Gieten

Vaardigheden

Je kon het al raden natuurlijk, maar veel meer dan in het wegwielrennen draait het bij het veldrijden om techniek. Niet alleen de vele bochten zorgen daarvoor, maar ook de vele obstakels. 

Een veldrijder moet dus snel van de fiets kunnen stappen en er ook weer snel op kunnen springen. Waarbij tussentijds een fiets vaak op de schouders wordt genomen. En uiteraard is het springen over de balkjes ook ontzettend technisch. Waarbij alles draait om de juiste snelheid en timing. 

Superprestige Gieten

De fiets

In grote lijnen heeft de crossfiets veel weg van een racefiets, maar de twee hebben toch wel wat grote verschillen. Meest opvallend zijn uiteraard de bredere banden met profiel. Maar ook de geometrie wijkt in details nog aardig wat af van een wegfiets. 

Aerodynamica is bijvoorbeeld een wat minder belangrijk aspect bij het crossen, terwijl een crossfiets juist wel extra wendbaar moet zijn in de kleine ruimtes.

De banden in een officiële veldrit mogen trouwens niet breder zijn dan 33 millimeter, ook al heeft een crossfiets meestal de ruimte voor nog veel bredere banden.

Eli Iserbyt in Gieten

Lengte van een wedstrijd

De wedstrijd bij de vrouwen duurt gemiddeld 50 minuten, en bij de mannen is dat een uur. Niet heel lang zou je zeggen, maar gezien de zwaarte van het parcours is dat niet zo gek. Dat heeft ook als voordeel dat het meteen koers is vanaf de start. 

Uit hoeveel rondjes een cross exact bestaat, wordt na de eerste ronde door de jury bepaald. En uiteraard poogt men daarbij zo dicht mogelijk bij 50 of 60 minuten uit te komen.

De startopstelling

Aangezien er vanaf de start niet wordt getreuzeld, is de startopstelling ontzettend belangrijk. Wie achteraan begint moet namelijk al een grote inspanning doen om zich aan de kop van het veld te nestelen. 

Om die reden is er een puntentelling en een ranglijst bedacht, waarbij de sterkste renners dus automatisch vooraan starten. Heb je veel punten gescoord in de voorgaande wedstrijden, dan schuif je automatisch op naar voren.

Superprestige Gieten

Fietswissels

Waar een wielrenner doorgaans alleen maar van fiets wisselt als hij pech heeft, daar wisselt een veldrijder veel vaker. Vooral op een modderig parcours kan dat meerdere malen nodig zijn. Maar soms is het ook gewoon door een mankement, of omdat een renner de luchtdruk in de banden wat wil aanpassen, of van type banden wil wisselen.

Een veldrit heeft om die reden een materiaalpost, waar fietsen ook worden schoongespoten. En daar kan het soms behoorlijk druk zijn, met mechaniekers die af en aan lopen. 

Klassementen 

Naast een NK, EK en WK bestaat het crossseizoen vooral uit klassementscrossen. Die klassementen bij de profs zijn de wereldbeker, de Superprestige en de X2O Badkamers Trofee (die Soudal Ladies Trophy heet bij de vrouwen). Daarnaast zijn er ook wedstrijden die tot geen enkel klassement behoren.

Het mooie is dat je in de winter ieder weekend wel naar een cross kunt kijken, vaak op zaterdag én op zondag. Eurosport zendt veel van die wedstrijden uit, en bij de NOS kun je doorgaans kijken naar de EK’s, WK’s en wereldbekerwedstrijden.

Zin gekregen in een veldrit? Check dan meteen de kalender van het huidige veldritseizoen.

Foto’s: In de Kopgroep