Into the Rift: het verhaal van de Atlas Mountain Race

Into the Rift: het verhaal van de Atlas Mountain Race

Rotsachtig, heet, droog en betoverend. Dat is volgens de deelnemers de perfecte beschrijving van de Atlas Mountain Race. Een ultra-endurance gravel-avontuur van 1140 kilometer, over het ruige Atlasgebergte van Marokko.

Zo’n 200 moedige deelnemers stonden half februari aan het vertrek, en 8 dagen kregen zij maximaal om de vaak barbaarse weg af te leggen die voor hen was uitgestippeld, tussen Marrakech en Agadir.

Filmmaker Bradly Lawrence volgt enkele deelnemers van start tot finish, met als resultaat deze 40 minuten durende docu ‘Into the Rift’. Een film die je eventjes meevoert naar een prachtig en zeer onherbergzaam deel van Marokko.

Niet mals

Het decor mag dan schitterend zijn, wat de deelnemers krijgen voorgeschoteld is niet mals. De Marokkaanse hitte eist al snel zijn tol, net als de de 20.000 hoogtemeters. Om nog maar te zwijgen over de mulle zandwegen, schapenpaadjes en heftige downhills over ruig gesteente. Af en toe lijkt het meer op een ‘hike with a bike’, dan op een gravel race.

Hoe afmattend de strijd is vanaf dag één, valt af te lezen aan de vermoeide gezichten. Heftige zadelpijn en serieuze pech blijven sommige deelnemers dan ook niet bespaard. 

Of er dan nog wat te genieten valt? Ja, het landschap is waanzinnig, maar de race is te intens om daar onderweg veel plezier van te hebben.  

Uitzicht over het Atlasgebergte. (Foto: Piotr Chrobot / Unsplash)

Slaapgebrek

Van slapen komt voor de winnaar sowieso weinig terecht. Slechts 3 uur doet Fransman Sofiane Sehili in totaal zijn ogen dicht, waardoor hij al na drie dagen en 22 uur weet te finishen in Agadir.

Onderweg fantaseert hij over een bed, een douche en een warme maaltijd. De simpele dingen in het leven die je ineens ontzettend gaat waarderen als je aan zo’n erbarmelijke tocht meedoet.

Uiteraard inspireert de film. Al is het natuurlijk de vraag of je na het zien van de beelden zelf een race van dat kaliber wilt gaan doen. Heerlijk wegkijken doet het wel, deze kennismaking met de Atlas Mountain Race.

Foto bij intro: Mario Micklisch / Flickr