6 aanraders voor een fietsvakantie in eigen land

6 aanraders voor een fietsvakantie in eigen land

De Veluwe

Wie binnenkort op fietsvakantie wil, zal het zoals het nu lijkt dicht bij huis moeten zoeken. Maar ook al heb je weinig keuze, een straf hoeft dat zeker niet te zijn. Er zijn maar weinig landen namelijk die Nederland overtreffen op fietsgebied. 

In Nederland zijn we gek op fietsvakanties, en de cijfers bewijzen dat: een op de acht vakanties in eigen land is een fietsvakantie. Gemiddeld blijven we daarbij zo’n zeven dagen van huis. Dat we het dan goed naar de zin hebben blijkt ook, want we geven die vakantie gemiddeld een 8,2.*

Het mooie aan Nederland is dat het eigenlijk niet uitmaakt welke kant je opgaat voor een fietsvakantie. Waarschijnlijk zul je het bijna overal wel naar je zin hebben. En toch is de ene regio net wat specialer dan de andere. Waar het sowieso niet zal tegenvallen, is op een van deze prachtige locaties.

De Veluwe

De Veluwe
Vroeg opstaan op vakantie wordt vaak beloond.

De Veluwe is terecht een van de populairste regio’s voor fietsers. Want of je nu een voorkeur hebt voor verhard of onverhard, het aantal routes dat je kunt fietsen over de Veluwe is groot. 

Daarnaast telt de Veluwe twee nationale parken: De Hoge Veluwe en de Veluwezoom. Die laatste is ook nog eens het grootste aaneengesloten natuurpark van Nederland. 

Het zuidelijke deel van de Veluwe is het meest heuvelachtig, en daar vind je uiteraard ook de bekende Posbank.

De Achterhoek

De Achterhoek
Het uitgestrekte landschap vlakbij Ulft. (Foto: Rob Dammers – Flickr)

De Achterhoek profileert zichzelf niet voor niks als ‘de beste fietsregio van Nederland’. In deze grensstreek vind je een aaneenschakeling van weilanden, rivieren, beekjes en bossen, afgewisseld met kastelen, landgoederen en gemoedelijke dorpjes. Het gebied ademt ook nog eens een hoop historie, met eeuwenoude molens en boerderijen. 

Wat de Achterhoek ook bijzonder maakt is het typische coulisselandschap. De bebouwing en beplanting met houtwallen en heggen zorgt namelijk voor een typisch halfopen landschap, waarbij het net lijkt alsof je door de coulissen kijkt van een toneel.

De Betuwe

De Betuwe
Een fruitboomgaard in bloei. (Foto: Pixabay)

Dat Gelderland erg veel moois te bieden heeft, bewijst ook de Betuwe. Dit prachtige gebied tussen de Maas in het zuiden en de Nederrijn en de Lek in het Noorden staat natuurlijk bekend om zijn fruitboomgaarden. Ongeveer een derde van al het fruit dat we telen in ons land komt uit deze regio. 

Wat de Betuwe voor fietsers erg mooi maakt, zijn de slingerende dijkjes en boerenweggetjes, waardoor je ongemerkt heel wat kilometers maakt. Ook kenmerkend voor de regio zijn de karakteristieke dorpjes en kastelen, die je onderweg zeker zult tegenkomen.

Drenthe

Drenthe
Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe. (Foto: Wikimedia)

De provincie Drenthe timmert al jaren succesvol aan de weg als de fietsprovincie van Nederland. Voor veel landgenoten is het dan ook de favoriete regio voor een fietsvakantie. 

Met prachtige natuurgebieden en ruim tweeduizend kilometer aan fietspaden is dat niet zo gek. Daarnaast vind je er typische brinkdorpen en eeuwenoude flintwegen, de ‘kasseistroken’ van Noord-Nederland.

Drenthe heeft ook nog eens drie nationale parken waar je van de natuur kunt genieten: het Dwingelderveld, het Drents-Friese Wold en de Drentse Aa.

Zuid-Limburg

Zuid-Limburg
Het Geuldal in Zuid-Limburg. (Foto: Frans Berkelaar – Flickr)

Natuurlijk mag Zuid-Limburg niet ontbreken in dit overzicht, ook al heeft het zuidelijkste puntje van ons land eigenlijk geen aanprijzing nodig. 

Wat Zuid-Limburg voor fietsers zo uniek maakt, is dat je er heerlijk kunt klimmen en dalen. En of je nu op eigen gelegenheid de Amstel Gold Race gaat rijden of niet, je zult sowieso flink wat bekende en beruchte hellingen tegenkomen tijdens een van je rondjes.

In Zuid-Limburg is het Bourgondisch genieten, waardoor je bijna het gevoel hebt dat je in het buitenland bent.

Zuid-Oost Brabant

Zuid-Oost-Brabant
De Tongelreep bij Waalre. (Foto: Wikimedia)

Net als Gelderland en Drenthe, heeft ook Brabant zijn reputatie verdiend als echte fietsprovincie. Het is daarbij moeilijk om één specifieke plek in de provincie aan te wijzen als favoriet. Doe je dat toch, dan kom je al snel in Zuid-Oost Brabant terecht.

Guus Meeuwis zong niet voor niks over de Peel, de Kempen en de Meierij. Je vindt er veel natuurpracht in een afwisselend landschap, met bossen, heide en boerenland.

In het hoogveengebied De Peel werd eeuwenlang turf gestoken, waardoor je er nu ontzettend veel vennetjes hebt. Natuurliefhebbers komen bovendien aan hun trekken in nationaal Park de Groote Peel. 

Ook als je het liefst over onverharde wegen fietst, dan ben je hier op de juiste plek. De regio staat wat dat betreft bekend om zijn verscheidenheid, met gravelpaden, bospaden, zandwegen en singletracks.

Je leest het al: aan afwisseling geen gebrek in Nederland. En ook al was een binnenlandse vakantie misschien niet je eerste gedachte, tegenvallen kan het haast niet. 

Alle reden dus om van deze nood een deugd te maken. Zie het als een uitgelezen kans om Nederland nog beter te leren kennen. 

*) Bron: Stichting Landelijk Fietsplatform – Kerncijfers fietsvakanties 2019

Foto bij intro: Johan Wieland – Flickr