Het verschil tussen allround, aero en endurance racefietsen

Het verschil tussen allround, aero en endurance racefietsen

Ben je op zoek naar een racefiets, maar vind je het lastig kiezen? In dit artikel kom je alles te weten over de drie typen racefietsen die er zijn: allround, aero en endurance racefietsen.  

Zou je een racefiets in het algemeen moeten omschrijven, dan heb je het over een fiets die licht, stijf en aerodynamisch is. Fietsen die in principe gemaakt zijn om hard mee te fietsen. Racefietsen hebben daarom ook een race-geometrie, waarbij je veel meer voorover zit dan bij een ‘normale fiets’. 

Ook al voldoen alle racefietsen in principe aan deze omschrijving, onderlinge verschillen zijn er uiteraard ook. En dan gaat het niet zo zeer over materialen en de prijs in dit geval, maar over het specifieke doel dat je hebt met een racefiets.

Hierdoor zijn er in de loop van de tijd drie categorieën racefietsen ontstaan: allround, aero en endurance racefietsen. Een handige indeling, want zo wordt het wellicht iets gemakkelijker voor je om een keuze te maken, als je nog een racefiets zoekt.

Dit zijn de kenmerken per type racefiets:

Allround racefietsen

Cannondale SuperSix EVO

De allround racefiets wordt vaak ook een klimfiets genoemd, omdat hij in principe superlicht is. Hierdoor is deze fiets erg geschikt voor ritten met veel hoogtemeters. Maar de naam allround zegt het al: ook op het vlakke presteert deze fiets uitstekend. 

Deze racefiets zijn echt gemaakt om te koersen en daardoor zit je op dit type fietsen ver voorover. Daardoor ben je supersnel, maar lever je wel wat in op comfort.

De velgen van de wielen zijn meestal niet zo hoog. Ook weer om gewicht te besparen.

Deze allround racefietsen vind je uiteraard in meerdere prijsklassen. Goedkopere modellen zijn doorgaans wat minder licht dan de absolute topmodellen.

Voorbeelden: Canyon Ultimate, ​​Cannondale SuperSix EVO, Giant TCR Advanced, Specialized S-Works Tarmac.

Aero racefietsen

Canyon Aeroad 2024
Canyon Aeroad

Snel, licht, wendbaar en stijf. Zo kun je aero fietsen het best omschrijven. En daarmee is het in principe de snelste fiets in dit rijtje. Een racefiets die is gemaakt om mee te koersen. Al is dat geen verplichting natuurlijk, als je er eentje koopt.

Het is daarnaast ook de minst comfortabele fiets, door zijn stijfheid en agressieve geometrie. Iedere oneffenheid in de weg voel je daardoor behoorlijk goed, en je zit ver voorover. Dat maakt het waarschijnlijk een wat heftige keuze als dit je eerste racefiets is. 

Aero racefietsen zien er vaak spectaculair uit. De buizen van het frame zijn vaak wat dikker, en hebben een druppelvorm voor nog meer aerodynamisch voordeel. De velgen van de wielen zijn gemiddeld ook wat hoger. Dat oogt niet alleen fraai, maar maakt deze fietsen ook weer een stukje sneller.

Voorbeelden: Trek Madone, BMC Timemachine, Canyon Aeroad, Cervelo S5, Pinarello Dogma F, Scott Foil RC.

Endurance racefietsen

Giant Defy Advanced

Bij endurance racefietsen staat comfort voorop. Dit maakt ze erg geschikt voor langere ritten. Je zit wat minder ver voorover gebogen, dankzij een wat meer relaxte geometrie. 

Wanneer comfort voor jou wat belangrijker is dan snelheid, dan is dit waarschijnlijk een zeer geschikte racefiets voor jou. Je kunt absoluut gas geven op deze fiets, maar wel in een iets aangenamere houding. 

Daarnaast zijn deze racefietsen wat minder stijf, waardoor je wat minder harde klappen hoeft op te vangen. De optie voor wat bredere banden is ook fijn: ook dat maakt je fietstochten wat comfortabeler.

Endurance racefietsen zijn ideaal voor beginners, maar ook voor ervaren wielrenners die graag ontspannen willen toeren en eventueel veel kilometers willen maken.

Zoek je een betaalbare eerste racefiets, dan zul je in deze categorie ook goed kunnen slagen. Endurance fietsen zijn er in veel prijsklassen, en je hebt al een prima instapmodel voor iets minder dan duizend euro.

Voorbeelden: Canyon Endurace, Cannondale Synapse, Trek Domane, Specialized Roubaix en Giant Defy Advanced, Lapierre Sensium.

Verschillen per merk

Handig natuurlijk, deze indeling. Maar onthoud ook dat het bij deze categorieën soms om subtiele verschillen gaat. Zo is een aero racefiets tegenwoordig vaak verrassend allround, en kun je op je endurance bike ook gerust een wedstrijdje rijden. 

Daarnaast valt er het nodige af te stellen aan een racefiets, bijvoorbeeld als het om je houding gaat. Dat bepaalt uiteindelijk ook hoe je een fiets ervaart.

Houd er verder ook rekening mee dat niet ieder fietsmerk alledrie de typen verkoopt. Zo heeft Specialized geen aero racefiets meer, omdat hun allround Tarmac tegenwoordig al heel veel aero eigenschappen bezit. 

Kijk, vergelijk en test

Ook al is deze indeling dus niet altijd even strikt, het kan je zeker helpen om wat gemakkelijker een racefiets uit te zoeken. Maar pin je niet vast aan een omschrijving, als je nog een racefiets zoekt. 

Kijk, vergelijk en test fietsen vooral veelvuldig als je nog op zoek bent. Alleen zo kom je er namelijk echt achter of een racefiets wat voor je is. Vaak kun je bij winkels een testrondje maken, en ook bij speciale events en fietsbeurzen is dat vaak het geval.

Mocht je een racefiets gaan testen, let er dan ook op dat je de juiste maat hebt. Bij een gespecialiseerde winkel is het vaak mogelijk om je op te laten meten, mocht je jouw maten niet weten. Alleen zo kun je racefiets goed beoordelen, en weet je zeker dat je een passende aankoop doet.

Naast het type racefiets telt uiteraard ook het budget dat je hebt. Vraag jij je nog af hoeveel je uit moet geven aan een racefiets? Lees dan ook dit artikel.