5 dingen die we kunnen leren van de profs

5 dingen die we kunnen leren van de profs

Het NK Wielrennen in 's-Heerenberg in volle gang.

Iedere dag fietsen, vaak in warme oorden, terwijl alles voor je is geregeld en je beschikt over het beste materiaal. Het leven van professionele wielrenners spreekt vaak tot de verbeelding, maar lijkt voor de meesten van ons ook mijlenver weg.

Toch kunnen we het nodige opsteken van de profs, wanneer we zoeken naar nog meer plezier en motivatie op de fiets. In dit artikel bespreken we vijf van die leerzame lessen.

1. Stel jezelf doelen

Rij je deze zomer een klassieker of gran fondo? Of ga je voor het eerst aan wedstrijden deelnemen, of een ultra endurence-wedstrijd doen? Leg je persoonlijke doelen voor het wielerseizoen vast en bedenk hoevaak je daarvoor gaat trainen. Het is leuk om bewust toe te leven naar zo’n moment in het seizoen. Daarnaast zul je door een gedegen voorbereiding steeds wat fitter worden, en daardoor meer genieten van het fietsen zelf.

2. Vier je successen

Je hoeft niet per se onderdeel te zijn van The Wolfpack van Deceuninck Quick-Step, om af en toe te proeven en genieten van succes. Vier je behaalde resultaten. Of dat nu het uitrijden van een monstertocht is, je eerste wedstrijd, of het behalen van een challenge op Strava.

3. Sluit je aan bij een groep waar je mee klikt

Over The Wolfpack gesproken… Zoek gelijkgestemde fietsvrienden voor nog meer plezier op de fiets. Dat is niet alleen gezellig, je zult ook vaker worden uitgedaagd. Steeds meer fietsclubs en groepjes richten zich op. Van zondagse social rides tot aan serieuze trainingsgroepen.

The Wolfpack wint de Hammer Series.

4. Laat jezelf goed op de fiets zetten

Eén van de belangrijkste vereisten om te kunnen genieten van veel fietskilometers, is het vinden van een goede positie op je fiets. Je voorkomt daarmee lichamelijke klachten, en fietst ook nog harder. 

Tijdens een zogenaamde bikefitting bepaal je samen met een expert jouw optimale positie op de fiets. Dat gaat veel verder dan het afstellen van de hoogte van je zadel. Denk aan de afstand tot het stuur, de hoogte en breedte van het stuur, de positie van het zadel, het soort zadel… Op veel punten is verbetering mogelijk, zeker als je nu rondfietst met pijntjes of ongemak.

Voor een bikefitting kun je vaak terecht bij een gespecialiseerde fietsenzaak.

5. Geloof in jezelf

Heel vaak zijn we tot veel meer in staat dan we denken. Een positieve mindset en vastberadenheid maken daarbij vaak het doorslaggevende verschil.

Stel jezelf dus gerust eens een fietsdoel die wat verder buiten je comfortzone ligt, of waar je stiekem al een tijdje van droomt. Ongeacht het resultaat kun je trots zijn op jezelf door je vertoonde lef. En bereik je gaandeweg waarschijnlijk hele mooie resultaten.

Join the discussion