Dat wielrennen een prachtige sport is, daar zul je het vast wel over eens zijn. Maar behalve dat je er enorm van kunt genieten, geven de lessen die je leert op de fiets je ook een hoop voldoening.
Die lessen leer je vaak op de momenten dat het zwaar is, en wanneer je onderzoekt hoe ver je kunt gaan. Vaak zijn het leerzame momenten die het fietsen ver overstijgen, en die je kunt toepassen op heel veel fronten in je leven. Welke dat zijn? Deze vijf bijvoorbeeld.
1. Stop je ergens veel aandacht en tijd in, dan betaalt zich dat uit
Alle uurtjes die je jaarlijks op de fiets zit, werk je aan je conditie, aan je positie op de fiets, en het verbeteren van je techniek. En zonder het soms door te hebben vergroot je je kennis en vaardigheden. Sterker nog, eigenlijk gaat dat haast vanzelf wanneer je er zoveel tijd aan besteedt. En het mooie is, dat ervaar je op de fiets, maar natuurlijk geldt dat voor ieder belangrijke aspect in je leven waar je veel aandacht aan geeft.
2. Je bent altijd tot meer in staat dan je denkt
Wanneer je jezelf een nieuwe uitdaging stelt als wielrenner, dan kan dat de nodige onzekerheid en spanning opleveren. Ga ik het redden of zak ik straks door het ijs? Wordt het niet een enorme slijtageslag? Gaandeweg merk je vervolgens dat je tot heel meer in staat bent dan je dacht, dankzij een ijzeren wil en de nodige inzet.
De les die je daarvan kan leren? Je bent altijd tot meer in staat dan je denkt. En je kunt alleen maar groeien als je uit je comfortzone stapt.
3. Je hebt een goed voorbeeld nodig
Dat goede voorbeeld kan één persoon zijn, maar het kunnen ook meerdere personen zijn in je leven. Als inspiratiebron of als kennisbaken. Iemand die je coacht of op sleeptouw neemt, op de momenten dat je even een oppepper nodig hebt.
Die persoon of personen maken jou beter en geven je een steuntje in de rug. Je boekt bovendien veel sneller vooruitgang als je niet alles zelf hoeft uit te vinden.
Dat werkt zo als je een wielrenner bent, maar op veel meer fronten in je leven zou je eigenlijk zo’n coach, inspiratiebron en klankbord kunnen gebruiken.
4. Door focus en het stellen van doelen behaal je resultaat
De finish is nog ver, maar het beste is er wel af nu je al een tijd lang op de fiets zit. Toch ben je erop gebrand om de finish te halen. En wanneer je eindelijk over de streep rolt, dan is het echt op. En hakt de vermoeidheid er pas goed in.
Wanneer je een doel stelt en daar heel erg op focust – bijvoorbeeld het behalen van een finish – dan weet je vaak een ongekend resultaat te halen. Ongeacht de afstand, of hoe zwaar de weg er naartoe is.
Het stellen van een doel zorgt er ook voor dat je alles in het teken stelt om dat doel te halen en maakt dat je alle juiste maatregelen treft.
Natuurlijk hoef je niet voor alles wat je doet in je leven een plan te hebben. Maar wanneer je gebrand bent op een goed resultaat, dan is het stellen van een doel de manier om resultaat te boeken.
5. Een tegenvaller betekent niet het einde
Als wielrenner kun je hard onderuit gaan, gelost worden, of onderweg flink wat pech tegenkomen. Het is wielrenners eigen om dan door te zetten en niet af te haken. Een karaktertrek die je vanzelf overneemt als je al een tijdje fietst. Het is een vaardigheid bovendien die je van pas komt op ieder gebied in je leven.
Geef het niet op als de wind even flink uit de verkeerde hoek komt. Onthou dat als je pas halverwege bent, de wedstrijd altijd nog kan keren. Dat moet je als wielrenner wel aanspreken.