10 typen wielrenners die iedereen kent

10 typen wielrenners die iedereen kent

Peloton wielrenners

Wanneer je eens rondkijkt in het peloton, dan zie je wielrenners in alle soorten en maten. En ook al wil je niemand in hokjes stoppen, iedere fietsgroep heeft zo zijn herkenbare typen. Neem nou de mooiweerfietser, of de stylist. De vraag is in dit geval natuurlijk: ken jij ze allemaal?

De plaatsnaambordjessprinter

Het maakt niet uit welke route je rijdt, want de plaatsnaambordjessprinter kent ieder plaatsnaambordje bij de toegang van een dorp of stad. Sterker nog, geen kans blijft onbenut om als eerste het bordje te passeren. Onrustig schuiven en loeren hoort daar natuurlijk bij. Ja, de plaatsnaambordjessprinter is op een missie zodra er een kerktoren aan de horizon opdoemt.

De mooiweerfietser

Wanneer de beenstukken weer in de kast kunnen en de eerste zonnestralen de nog witte huid kietelen, dan komt de mooiweerfietser uit een diepe winterslaap. Afzien in de kou en ontij is nu eenmaal niet iedereen gegeven. Fietsen moet wel leuk blijven, en daarom kiest de mooiweerfietser geduldig het goede moment. En laat dat nou toevallig de zomer zijn.

De Flandrien

Wanneer de mooiweerfietser de racefiets weer een paar maandjes aan de haak hangt, dan tuurt de Flandrien met smacht naar de onheilspellende weerberichten van een naderende winter. De gemiddelde wielrenner met weinig grinta druipt al af naar de zolderkamer om de Tacx aan te zwengelen, maar de Flandrien die heeft moraal. Dromen van de voorjaarskoersen, terwijl de striemende regen je gezicht geselt bij min twee. Je moet er voor geboren zijn.

De oppersoigneur

Afzien in stijl, dat is het motto van de oppersoigneur. Grijze verwassen sokken, een lubberend shirt of niet matchende armstukken zijn dan een nachtmerrie. Deze gesoigneerde baas haalt moraal uit een zorgvuldig gecultiveerde wieleroutfit en excelleert op sokdoping. 

De hardfietser

Een rustige training gepland? De hardfietser dacht van niet. Rustig aan, dat doe je op de bank. De hardfietser kent één standje en nestelt zich graag aan kop om te zorgen dat het tempo niet zakt. En zo maalt de hardrijder door terwijl de rest van de groep gedwee volgt in hetzelfde spoor.

De stylist

Het is vrijwel onmogelijk om de stylist tijdens een groepsrit zonder bewondering gade te slaan. Renner en fiets vormen moeiteloos één geheel, ongeacht het tempo. Harken en ploeteren? Vergeet het maar, de stylist lijkt wel met een fiets geboren. Wat je ziet is een perfecte harmonie op twee wielen.  

De wegkapitein

De wegkapitein is een fietsende wielerencyclopedie en kent ieder karrenspoor in de omgeving. Deze natuurlijke leider is bovendien niet gek te krijgen en houdt een oogje in het zeil voor iedereen. De wegkapitein mag dan niet meer de rapste zijn van het stel, rap van tong, dat nog zeker wel. 

De kilometervreter

Een uurtje fietsen? Vergeet het maar, de kilometervreter komt er niet voor uit de stoel. Deze asfaltverslinder blijft malen, zonder te morren. Altijd in voor een extra lusje, wat bijtrainen of vier uur uitfietsen. Doorgaans zonder een spoortje van vermoeidheid. De kilometervreter lijkt wel een machine op twee wielen.

De comeback kid

Je kunt je verstoppen in het peloton, maar de comeback kid kiest voor de overtreffende trap. En lijkt daarmee telkens even van de aardbodem verdwenen. Gelukkig is er jaarlijks – soms meerdere keren – een glorieuze rentree. Op routine, al is het vaak nog even schaven aan het vormpeil.

Het talent

Talent kun je zomaar over het hoofd zien in een rustig peddelend groepje fietsers. Maar talent verloochent zich niet. Zeker als het wat harder gaat. Wanneer bij jou het melkzuur al uit je oren spuit, en je met een slijmbaard van jewelste de handdoek in de ring wilt gooien, dán zet het talent zijn eindspurt in. D’r op en d’r over, genadeloos uit het wiel. Twee vingers in de neus. En zo weet iedereen weer waar hij staat.

Foto: Unsplash