10 hoogtepunten van het afgelopen veldritseizoen

10 hoogtepunten van het afgelopen veldritseizoen

Van der Poel op weg naar WK-goud in Bogense.

De truien zijn verdeeld, de klassementen zijn opgemaakt en de Sluitingsprijs in Oostmalle is verreden. De hoogste tijd om terug te blikken op afgelopen veldritseizoen. Wat bleef ons het meest bij?

We zetten onze persoonlijke 10 hoogtepunten van afgelopen najaar en winter op een rijtje:

Kim Van de Steene wint haar gedroomde klassieker

Van de Steene is hét fenomeen van het prille seizoen. De moeder van twee peuters en logistiek assistente in een ziekenhuis domineert in het najaar, maar vooral tijdens de cross op de Koppenberg.

Een schuiver vroeg in de wedstrijd doet haar even afzakken naar een tiende plaats, maar daarna is haar opmars niet meer te stuiten. Ze laat Arzuffi en Worst in de laatste beklimming achter zich en wint op zeer fraaie wijze deze klassieker. Volgens eigen zeggen ‘een droom die uitkomt’.

Helaas zit er ook een keerzijde aan het succes. Ze blijkt fysiek en mentaal over grenzen te zijn gegaan waardoor Van de Steene acuut moet stoppen met haar seizoen. Een donker gat volgt. Gelukkig heeft de Oost-Vlaamse inmiddels stilaan de weg terug omhoog gevonden.

De strijd bij de mannen op de Koppenberg

Waar Van der Poel traditiegetrouw heerst in iedere cross, daar kent hij in de Vlaamse Ardennen een offday van formaat. 

Het trio Toon Aerts, Wout Van Aert en Michael Vanthourenhout zorgt vervolgens een wedstrijd lang voor een enerverende strijd die ons op het puntje van de stoel houdt. Toon Aerts imponeert als hij op de macht naar de winst spurt op de bult van Melden.

Een oranje podium op het EK

De vrouwen leveren dit seizoen wedstrijd na wedstrijd een bijzonder spannende strijd, waarbij de Nederlandse dames heel vaak dominant zijn. 

Ook in Rosmalen levert het een clash op met de Belgen. Maar wereldkampioene Sanne Cant blijkt niet in haar beste vorm en een Nederlands blok met Betsema, Vos en Worst voert uiteindelijk de wedstrijd aan. Annemarie Worst wint overtuigend en een oranje podium bewijst de hegemonie van de Nederlandse vrouwen.

Blijdschap bij Annemarie Worst na winnen EK.
Blijdschap bij Annemarie Worst na het winnen van het EK.

Rijzende ster Denise Betsema heerst in Koksijde

Eén van de revelaties en smaakmakers dit seizoen is Denise Betsema. ‘Denise Overseas’ breekt in 2018 definitief door en ziet haar sterke presteren beloond met een contract bij Marlux Bingoal. 

Met name de overwinning in het zand van Koksijde is bijzonder. Vertrekkend vanaf de derde startrij laat ze geen spaan heel van de concurrentie, om zo de wereldbekerwedstrijd op haar naam te schrijven.

Van der Poel en Meeusen samen op pad

In Hamme is het andermaal Van der Poel die de bloemen mee naar huis neemt. Maar deze keer rijdt de Kapellenaar een ware koppeltijdrit met ploeggenoot Tom Meeusen. 

Meeusen is de enige die Van der Poel bijna een wedstrijd lang kan volgen. De blaren in zijn handen neemt hij naderhand voor lief. Een wens van Meeusen om MVDP nog eens rondenlang in het wiel te volgen is in vervulling gegaan.

Toon Aerts is Belgisch Kampioen

Het cross-seizoen kenmerkt zich als het seizoen waarin Toon Aerts definitief de stap zet naar de top. Wedstrijd na wedstrijd toont hij zijn klasse, maar de ultieme bevestiging is het winnen van een spannend Belgisch Kampioenschap. Een hevig geëmotioneerde Aerts kan het na afloop zelf bijna niet geloven.

Toon Aerts lopend met de fiets.
Toon Aerts kent een bijzonder sterk seizoen.

Wout van Aert zegeviert in Pontchâteau

Het is een lastig seizoen voor de wereldkampioen, die telkens moet opboksen tegen een sublieme Van der Poel. Een verzameling tweede plaatsen is het gevolg.

Terwijl de hele Belgische natie over zijn schouder meekijkt en hunkert naar resultaat, zijn er ook de sores met zijn oude ploeg. Gemakkelijk is anders.

De ontlading is dan ook groot als Van Aert eindelijk een grote cross wint, de wereldbekerwedstrijd in Pontchâteau. Weliswaar zonder Van der Poel aan de start, maar wel zegevierend over Aerts en Micheal Vanthourenhout en met een hoop grinta.

De wereldtitelstrijd bij de vrouwen

Het WK bij de vrouwen belooft een titanenduel te worden. Zoveel kanshebsters, het kan niet anders dan een ontzettend spannende strijd opleveren.

Uiteindelijk zijn het Vos, Betsema, Cant en Brand die strijden om de titel, maar niemand is sterk genoeg om definitief het verschil te maken.

Tot de finale. Dan is er de noodlottige fietswissel van Lucinda Brand. Ze valt en kan een sterke Cant vervolgens niet meer bijbenen. Cant wacht de regenboogtrui en een derde wereldtitel op een rij, na een enerverende strijd.

Sanne Cant rijdt samen met een Nederlands blok langs de kust van Bogense.
Sanne Cant voert de wedstrijd aan in Bogense.

Van der Poel bekroont zijn seizoen in Bogense

De ultieme bekroning van een geweldig seizoen. Mathieu van der Poel bevestigt in Bogense andermaal dat niemand kan tippen aan zijn vorm. Maar het winnen van een WK is geen vanzelfsprekendheid weten we van de laatste drie edities. De ontlading is groot als MVDP op de finishlijn zijn fiets in de lucht tilt en flink feest mag gaan vieren.

Mathieu van der Poel snelt over een brug.
Mathieu van der Poel onderweg naar zijn tweede WK-titel.

En tot slot: het afscheid van Kevin Pauwels

Pauwels besluit begin deze maand definitief dat het na dit seizoen genoeg is geweest. Rugproblemen en tegenvallende resulaten de laatste jaren ontnemen hem zijn plezier. De cross van Oostmalle is daarom zijn laatste kunstje.

In een seizoen met maar twee zeges, ziet niemand Pauwels als gedoodverfde favoriet voor deze laatste veldrit. Toch bolt de Kalmthoutenaar uiteindelijk als eerste over de streep, na een verhitte strijd met Toon Aerts. Een afscheid als een sprookje.


Het is eind februari en de lente maakt al aanstalten. De weg lonkt en de crossfiets kan worden opgeborgen. Weer een half jaar wachten. Maar wij denken graag nog even terug aan afgelopen seizoen. Waar heb jij het meest van genoten?

Join the discussion