Wilfried de Jong heeft al zijn wielerverhalen verzameld

Wilfried de Jong heeft al zijn wielerverhalen verzameld

Wilfried de Jong - De man en zijn wielerverhalen

Al dertig jaar lang schrijft Wilfried de Jong over alles wat hem fascineert in de sportwereld, het wielrennen niet in de laatste plaats. Dat heeft inmiddels een prachtige reeks boeken opgeleverd waar je vast wel bekend mee bent. Zo niet, dan heb je nu de kans om in één keer kennis te maken met zijn volledige ‘fietswerk’, dankzij het zojuist verschenen boek ‘De man en zijn wielerverhalen’.

De 62-jarige Rotterdammer is natuurlijk niet alleen schrijver, maar ken je ook van zijn tv-programma’s 24 uur met… en Holland Sport. Waarbij De Jong vooral in Holland Sport indruk maakte met prachtige interviews en portretten van topsporters. In enkele specials liet De Jong bovendien op fraaie wijze zijn licht schijnen op een aantal van de mooiste klassiekers, waaronder Parijs-Roubaix. 

Prachtige details

Wilfried de Jong is gek op de koers, en alles wat hem opvalt zet hij op papier. Vergeet daarbij de uitslagen, of wat de winnaar riep op de streep. De Jong beschrijft in plaats daarvan prachtige details, in beeldende taal, van situaties die je vermoedelijk zijn ontgaan. Over de sokken van Niki Terpstra, de bil van Bettini, of een spandoek in de Ronde van Vlaanderen.

In ‘De man en zijn wielerverhalen’ vind je alle verhalen terug uit eerdere bundels, zoals Souplesse, Salto, en de De man en zijn fiets. De uitgelezen kans dus om in een keer het volledige fiets-oeuvre van Wilfried de Jong aan te schaffen.

Podcast

Vanwege de verschijning dit boek schoof Wilfried de Jong ook aan in de podcast In het Wiel, om bijna twee uur lang te praten met Hidde van Warmerdam en Thijs Zonneveld over alles wat het wielrennen zo mooi maakt. Een fijn gesprek, over fietssokken, de fiets van Froome, Italiaanse wielrenners, dopingzondaars en maatpakken. Om maar enkele onderwerpen te noemen. Een aanrader om terug te luisteren.

De man en zijn wielerverhalen – Het complete fietswerk (1990 – 2020) is hier onder andere verkrijgbaar.

Foto: Podium Uitgeverij