Wielrenners-etiquette: zo ben je een voorbeeld op de fiets

Wielrenners-etiquette: zo ben je een voorbeeld op de fiets

Niet bellen als er mensen op je staan te wachten, en niet vragen naar de bekende weg. Zomaar twee ongeschreven regels, die je waarschijnlijk met de paplepel zijn ingegoten. Natuurlijk zijn er ook van die regels voor op de fiets. En het mooie is, dat die het veiliger én leuker maken.

Een echte wielrenner houdt natuurlijk rekening met andere fietsers, en met het overige verkeer. Als geheugensteuntje – en voor die kleine minderheid die er soms nog een beetje met de (koers)pet naar gooit – vind je hier de belangrijkste regels nog eens op een rijtje.

Pas je snelheid aan in de bebouwde kom

Een bebouwde kom is vaak druk en onoverzichtelijk, en bovendien letten mensen niet altijd even goed op. Als wielrenner is het daarom verstandig om geen risico te nemen en het tempo wat te laten zakken. Zeker als je de vaart er flink in had zitten.

Haal andere mensen veilig in

Bewaar je geduld, als je mensen inhaalt. Elkaar de ruimte geven op de fietspaden en op de weg is waar het om draait. Laat jouw en andermans veiligheid een prioriteit zijn, op ieder moment.

Wees voorspelbaar in het verkeer

Voorspelbaar zijn in het verkeer is ontzettend belangrijk. Dat zul je zelf wel weten als je wel eens bent afgesneden door een fietser die zijn hand niet uitstak. Geef dus zelf ook richting aan als je afsteekt, steek over waar dat hoort en neem geen voorrang waar je die niet hebt. 

Je maakt het daarmee niet alleen een stuk veiliger voor jezelf, je helpt het imago van wielrenners ook nog wat op te poetsen.

Maak contact, voordat je in iemands wiel kruipt

Zomaar in iemands wiel duiken, zonder iets te zeggen, is niet heel netjes. Zeg daarom altijd even gedag en maak je intenties duidelijk, alvorens je meefietst in iemands slipstream. En ben je sterk genoeg, dan neem je uiteraard ook zelf een keertje de kop. 

Draag altijd een helm

Dit behoeft natuurlijk geen uitleg. Een fietshelm draag je altijd, en overal. Spreek gerust de wielrenners aan die geen helm dragen. Er is geen excuus om geen helm te dragen, zelfs al kom je uit een tijd dat die goede gewoonte er nog niet was.

Check of iemand met pech je hulp nodig heeft

Zie je iemand met pech in de berm staan, vraag dan altijd of die persoon zich redt. Het is een kleine moeite, maar het gebaar kan iedere fietser waarderen. En wie weet, red je iemands dag.

Doe je kopwerk

Fiets je in een groep, probeer dan altijd je kopbeurtjes te doen, zelfs al ben je niet de sterkste. Door op kop te fietsen in een groep toon je niet alleen goede wil en karakter, het maakt je ook nog eens sterker. Dat mag uiteraard een bescheiden beurtje zijn, als je niet zoveel over hebt.

Ben je een van de sterkere renners? Neem dan je verantwoording en neem anderen op sleeptouw. Dat doe je natuurlijk met een langere beurt op kop, niet door flink te versnellen.

Heb oog voor iedereen in een groep

Fiets je in een groep, dan heb je uiteraard oog voor iedereen. Maan de groep tot rust als iemand het moeilijk heeft. En uiteraard hou je in de gaten dat iedereen zich houdt aan de van te voren afgesproken regels.

Wielrennen is de mooiste sport die er is, daar ben je het vast mee eens. En dankzij bovenstaande regels wordt het alleen nog maar mooier en veiliger. Maar dat wist je allang natuurlijk. 

Daarnaast bewijs je alle zuurpruimpjes die zo mokken over wielrenners ook nog eens dat ze ongelijk hebben, en ben je de inspiratie voor iedere weggebruiker. Wat wil je nog meer?

Foto: Felipe Silva