7 dingen die elke wielrenner van 40 jaar en ouder weet

7 dingen die elke wielrenner van 40 jaar en ouder weet

Hoe het is om een wielrenner te zijn van veertigplus? Niet zoveel anders dan een wielrenner van dertig en nog wat zul je waarschijnlijk denken. Het gaat dan ook wat ver om te stellen dat de jaartjes gaan tellen, tenzij je een profwielrenner bent uiteraard. Maar dat je anders denkt en doet dan toen je twintig was, dat is een feit. 

Van één ding profiteer je als veertigplusser natuurlijk sowieso, en dat is die bak met kennis en ervaring die je in de loop van de tijd hebt opgedaan. En ook al ben je misschien een paar wilde haren kwijt, wielrenners gaan gelukkig lang mee. 

Waarin zit hem dan wel het verschil? Waarschijnlijk zul je het volgende heel goed herkennen als wielrenner van veertig en een beetje meer.

Wielrennen is niet alleen racen

Ben je als wielrenner eenmaal de veertig gepasseerd, dan wil dat zeker niet zeggen dat je iedere vorm van competitie vermijdt. Wel is de kans groot dat je minstens zoveel voldoening haalt uit een rustiger rondje met vrienden, waarbij het vooral draait om het sociale aspect. 

Vroeg opstaan om te gaan fietsen is fijn

Waar uitslapen vroeger heilig was op ieder moment dat je de kans kreeg, besef je na je veertigste waarschijnlijk dat vroeg opstaan zo af en toe ook wel wat heeft. Zeker als je vervolgens een flink eind gaat fietsen, bijvoorbeeld op een mooie zomerse dag.

Herstellen duurt iets langer

Waarschijnlijk bewijs je als veertigplusser nog regelmatig dat er aan je vorm weinig mankeert. Toch zul je ook ervaren dat herstellen van een fikse inspanning wat langer duurt dan toen je ergens in de twintig was. Niks aan de hand, maar je kunt er maar beter wel naar luisteren.

Wielrennen is quality time en een uitlaatklep

De kans is groot dat je als veertiger een druk leven hebt opgebouwd, met een baan met veel verantwoording en een druk gezinsleven. Je komt daardoor niet automatisch aan fietsen toe, en dus maak je daar bewuster tijd voor. 

En als je dan eindelijk weer op de fiets zit, dan voelt dat waarschijnlijk veel meer als een echte uitlaatklep om stoom af te blazen, of jezelf juist helemaal leeg te rijden.

Wielrennen is de perfecte sport voor een veertigplusser

Over een druk leven gesproken: wielrennen ervaar je als een ideale sport die je op ieder moment kunt beoefenen. Alleen of met vrienden, een uurtje of een halve dag, je kunt er letterlijk alle kanten mee op, op de momenten dat het jou uitkomt.

Door wielrennen zit je beter in je vel

Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker sporten is voor een mens. Je zult als veertigplusser dan ook merken dat jouw wekelijkse ritjes echt het verschil maken voor je gezondheid, én je humeur.

Het is een hobby die veel meer is dan dat

Wielrennen is waarschijnlijk steeds meer een levensstijl voor je geworden als veertigplusser. Waar je dan ook graag in investeert. Door het veelvuldig te doen in je vrije tijd, maar ook door er het nodige geld aan uit te geven.

Maar je zult ook in andere opzichten merken dat wielrennen een belangrijke plaats inneemt in je leven. Hele weekenden en vakanties gaan er wellicht aan op, en je hebt waarschijnlijk aardig wat vrienden die jouw hobby delen.

Als wielrennende veertigplusser ben je sowieso in het gezelschap van heel wat leeftijdgenoten. De gemiddelde leeftijd van een wielrenner in Nederland is namelijk 49 jaar, volgens de Wielersportmonitor van 2020. Maar om je heen kijkende tijdens events en toerritjes had je zelf waarschijnlijk ook al geconstateerd dat de veertigplussers goed zijn vertegenwoordigd.

Een prima leeftijd dus om volop te genieten van je sport. En zelfs een mooie leeftijd om er aan te beginnen, mocht je nu pas alle mooie kanten van het wielrennen ontdekken.  

Foto: Unsplash