6 situaties die je als winterfietser zeker herkent

6 situaties die je als winterfietser zeker herkent

vuile fietsschoenen

Als fanatieke wielrenner maak je natuurlijk ook in de winter je rondjes. Maar het koudste seizoen heeft wel zijn typische kenmerken. Als winterfietser zul je deze situaties daarom zeker herkennen…

Het aankleedritueel

Iedere fietstocht in de winter begint natuurlijk met de vraag wat je nu weer aan moet trekken. Je kijkt eens naar buiten en checkt het weerbericht, maar twijfelt daarna nog net zo hard. 

Grote kans dat je meerdere rondjes maakt door je huis, trap op, trap af. Want waar lagen die handschoenen ook alweer, en o ja, ook die nekwarmer niet vergeten vandaag.

Inmiddels ben je een kwartier verder wanneer je bij de deur staat. Daar bedenk je uiteraard dat je ook nog overschoenen nodig hebt, en terug ga je weer.

Misschien je spullen de volgende keer toch maar eens bij elkaar leggen denk je nog, terwijl je eindelijk op je fiets stapt.

Meer tijd nodig dan je denkt

Iedere keer trap je er weer in, zo lijkt het wel. Even een uurtje of twee gaan fietsen kost je – vooral in de winter – telkens weer een halve dag. Of nog meer.

Hoe dat komt laat zich gemakkelijk raden. Het begint al met het aankleden (zie eerste puntje), en na het fietsen volgt er nog een ritueel: fiets schoonmaken, douchen, eten, spullen opruimen… 

Eenmaal klaar plof je moe maar voldaan op de bank. Waar je uiteraard even in slaap dommelt als het kan, en met één oog het veldrijden op tv in de gaten houdt. Tot je wakker schrikt en op de klok kijkt. En verrek, het is weer gelukt hoor. de dag is alweer bijna om.

Natter dan je dacht

Het zonnetje schijnt uitbundig en de temperatuur lijkt goed, en daarom denk je dat het wel kan vandaag. Wie heeft er nou overschoenen nodig op zo’n mooie dag!

Een mooie gedachte, maar je bent nog geen vijf kilometer van huis, of je hebt al spijt van dat optimisme. Ook al rij je keurig op de weg, binnen de kortste keren zien je witte schoenen eruit alsof je net een veldrit hebt gereden. 

Dat geldt trouwens voor je hele fiets, en dus wachten er nog een paar ‘mooie’ klusjes bij thuiskomst.

Waar je niet aan wilt denken

Je bent net lekker onderweg op een frisse dag, als plots een nare gedachte je goede humeur verstoort. Hoe vervelend zou het namelijk zijn als je vandaag eens lek rijdt… 

Die kans is ontzettend klein natuurlijk. Bijna uitgesloten. Ja, je doet er alles aan om jezelf te overtuigen dat het wel goedkomt. Maar hoe je ook je best doet: je ziet al voor je hoe je met bevroren vingers aan een band staat te trekken… Alsjeblieft, niet vandaag!  

Met volle bidons weer thuiskomen

Nee, niemand hoeft je te vertellen dat je goed moet drinken op de fiets, ook al is het koud. Maar de slush puppy die op de koudste dagen in je bidon zit, daar moet je maar net van houden.

Je maag krimpt al samen bij de gedachte, en dus neem je hele kleine slokjes. Hopend je dat een brain freeze kunt voorkomen. 

Een ding is zeker: op deze dagen hoef je geen bidons bij te vullen. Alleen die nadorst, die is wel vervelend achteraf…

Treuzelen 

Je zou een rondje gaan fietsen, maar het is koud en grijs en eigenlijk heb je totaal geen zin. Is er geen plan B of C, of een goede smoes om binnen te blijven? 

Gelukkig zijn er andere mensen die je eraan herinneren dat je zou gaan fietsen, en dus zit je na nog heel wat getreuzel uiteindelijk toch op je fiets. En wat blijkt? Valt reuze mee eigenlijk nu je buiten bent… Weinig wielrenners te bekennen, maar jij bent blij dat je bent gegaan.

Dat het de week erop precies weer zo gaat is alleen wel frappant… Ach ja, typisch de winter moet je maar denken.

Foto: In de Kopgroep