8x waar wielrenners niet zonder kunnen

8x waar wielrenners niet zonder kunnen

Er zijn ontzettend veel dingen die het wielrennen aangenamer maken. En dus zeggen we daar geen nee tegen, als het even kan. Maar waar kunnen we echt niet zonder?

Dat zijn deze acht dingen natuurlijk!

Perfect asfalt en verlaten (gravel)wegen

Noem het een verslaving. Maar een wielrenner kan uiteraard niet zonder perfecte wegen, knisperend gravel en een prachtige route, temidden van de natuur. Niet iedere rit zal zo idyllisch zijn, maar des te meer is het genieten als als je de perfecte wegen ontdekt.

Snelheid 

Zijn wielrenners een beetje verslaafd aan snelheid? Het valt moeilijk te ontkennen als je naar onze fietsen en kleding kijkt. En het mooiste is nog dat je die snelheid zelf produceert. Al is er ook helemaal niks mis met een heerlijke afdaling, of een duwtje van de wind.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het geluid van snelheid: het ruizen van dichte wielen, of hoge velgen die door de wind snijden.

Een perfect afgestelde fiets

Een open deur? Misschien wel, maar een wielrenner kan uiteraard niet zonder een perfect afgestelde fiets. Een fiets die feilloos schakelt en remt, en goed gesmeerd is. Met een bijna geruisloze ketting en de perfecte bandendruk. 

Nee, racefietsen zijn niet goedkoop, maar wat zijn ze fijn alles naar behoren werkt!

Een goede fietsbroek

Heel wat kledingstukken maken je fietsrit aangenamer. Een dun aero-shirt bijvoorbeeld in de zomer, of warme overschoenen en in de winter. Maar wat is er nog belangrijker dan al die items? Een goede fietsbroek inderdaad! 

Iedereen die wel eens veel te lang op een hard zadel heeft gezeten zonder goede fietsbroek, kan daar over meepraten…

Uitdaging

Wielrennen is jezelf uitdagen. Of je nou je grenzen wilt verleggen (fysiek of mentaal), je vaardigheden wilt verbeteren, of de competitie aan wilt gaan. En wat de uitkomst ook is als je de uitdaging aangaat, het geeft voldoening om zo bezig te zijn.

Goed gezelschap

Soms is alleen fietsen heerlijk om je hoofd leeg te maken. Maar zeg nou zelf, als wielrenner heb je ook regelmatig goed gezelschap nodig. Voor de gezelligheid, om je aan op te trekken en om samen avonturen te beleven (en daar later op terug te blikken!).

Data

Apps als Strava bewijzen het. Maar ook de snelheids- en vermogensmeters die niet zijn aan te slepen. Wij wielrenners zijn gek op data. Om onze prestaties te analyseren, én om te achterhalen hoe we nog een paar luttele watts kunnen besparen natuurlijk. 

Ja, zelfs al is het alleen maar om wekelijks de afgelegde kilometers bij te houden. We kunnen niet zonder cijfers, en zijn gek op statistieken. 

Koffie

Een gevaarlijk item om aan dit rijtje toe te voegen, want er zijn blijkbaar ook wielrenners die er niet van houden. Al is dat voor een fietsende koffieleut maar moeilijk te bevatten.

Want wat gaat het goed samen, fietsen en koffie. Koffie als gangmaker, koffie om even op adem te komen en koffie na een heerlijke rit… Ga je fietsen, dan lijkt een slecht moment voor koffie niet te bestaan. Ja tijdens een wedstrijd is het wat minder handig. Maar zelfs dan kun je een grote behoefte hebben aan cafeïne. Gelukkig hebben ze daar dan weer pilletjes voor…

Foto’s: Unsplash