Typisch jaren negentig: 9 wielertrends van toen

Typisch jaren negentig: 9 wielertrends van toen

Mario Cipollini

Als veertigplusser zul je nog wel eens weemoedig terugdenken aan de jaren negentig. Of je nu flippo’s spaarde, genoot van je discman, of het liefst stond te hakken in je Aussie. De nineties waren bijzonder vanwege heel veel dingen, en dat was ook zo in het wielrennen. Kleine opfrisser nodig? Dan zijn hier negen typische trends uit de jaren negentig die je vast nog niet vergeten bent.

Kleurrijke kleding

Mapei-shirt

Als je de wielerkleding van de jaren negentig moet samenvatten in één woord, dan is kleurrijk wel het juiste begrip. Symbolisch voor die tijd was wat dat betreft het iconische Mapei-tenue. En ook als amateur trok jij waarschijnlijk een bontgekleurd shirt aan met heel veel logo’s. Saaie tijden waren het niet…

Gekke brillen

Fabio Baldato

Ieder decennium heeft zijn eigenaardige monturen, maar in de jaren negentig kon het wat dat betreft niet gek genoeg. Fabio Baldato bewijst dat met deze bril van Briko. En ook ‘Mooie Mario’ Cipollini was een drager van iconische fietsbrillen zoals je al in de eerste foto kon zien.

Vreemde fietsen

Pinarello Jan Ullrich

Ook qua fietsen escaleerde het behoorlijk, net voor de eeuwwisseling. Vooral wanneer het werelduurrecord werd aangevallen, kon het niet extreem genoeg zijn. Dat kon natuurlijk niet blijven doorgaan, en dus werden uiteindelijk de regels weer aangescherpt en de records geschrapt. 

Koerspetjes

Koerspetjes zijn er altijd geweest, en zullen er altijd blijven. Maar eind vorige eeuw beleefde het petje zeker één van zijn hoogtijdagen. De helmplicht was nog niet ingevoerd immers, en je moest toch wat op je hoofd hebben om je te beschermen tegen de regen en de zon. 

Korte sokken

korte fietssokken

Van ‘hoe hoger de sok, hoe harder de snok’ hadden ze in de jaren negentig nog niet gehoord. Laat staan dat er een regel bestond over de maximale lengte van je wielersokken. Kort was de mode, en daardoor konden je kuiten mooi bruin worden. Hadden ze best slim bekeken eigenlijk…

Maatje groter

Je weet het vast nog wel als je terugdenkt aan wat je droeg in die tijd: oversized was hip en een maatje groter dus niet verkeerd. Zelfs wielerkleding zat toen wat ruimer. Handig, want zo kon je nog eens een buikje verstoppen aan het begin van het seizoen. Waar is die goede tijd gebleven…

Dunne bandjes

Brede banden zorgen alleen maar voor extra weerstand. Tenminste, dat dachten we nog in de jaren negentig. En dus reden we massaal rond op bandjes van 23 millimeter. Waarbij we natuurlijk nog ver weg bleven van de gravelpaden…

Bandana’s

Marco Pantani

Koerspetjes deden het goed drie decennia terug, en datzelfde kun je zeggen van de bandana. Eén man in het bijzonder was natuurlijk verantwoordelijk voor die populariteit, en dat was Marco Pantani. ‘Il Pirata’ dankte zelfs zijn bijnaam aan zijn hoofddeksel. En zonder helm maakte zo’n doek net wat meer indruk.

Vreemde helmen

Miguel Indurain

Over helmen gesproken… Ook daarmee werd flink geëxperimenteerd, en Miguel Indurain is daar een goed voorbeeld van. Tijdens de Olympische Spelen van Atlanta droeg hij een helm van Rudy Sport, waarmee hij ook gewoon auditie had kunnen doen voor een sciencefictionfilm. Effect had het zeker: Indurain won er goud mee op de Olympische Spelen van Atlanta in 1996.

Foto’s: Flickr, Wikimedia, Pinarello, Unsplash, PxHere