Voor heel veel hardlopers is de marathon de ultieme uitdaging. Maar welke inspanning op de fiets kun je daarmee vergelijken?
Het is een vraag die vaak worden gesteld: bestaat er een fiets-equivalent van de marathon?
Simpele vraag, maar het antwoord hierop is minder simpel. Alhoewel, een simpel antwoord zou natuurlijk kunnen zijn dat vergelijken onzin is.
Waarom het eigenlijk onzin is? Als je zelf beide sporten beoefent, dan snap je ongetwijfeld waarom. Hardlopen lijkt qua inspanning op geen enkele manier op fietsen. Ja, in beide gevallen is een goede conditie en een goed uithoudingsvermogen van belang. Maar daar houdt de vergelijking wel op.
Wat hardlopen zo anders maakt is dat je telkens de klappen moet opvangen als je voeten landen, en daarnaast is er de constante inspanning die je moet doen om vooruit te komen. (Je kunt niet zoals bij het fietsen even je benen stilhouden.) Hardlopen is vanwege die impact veel zwaarder voor je lichaam.
Desondanks kun je ook maar beter goed trainen voor je aan een monstertocht op de fiets begint. Anders gaat het flink pijn doen, en kom ‘de man met de hamer’ zeker tegen.
Zowel hardlopen als fietsen kan dus zwaar zijn als je ver genoeg gaat. Maar het blijft ook appels met peren vergelijken.
Toch een poging
Niet tevreden met dat antwoord? Bij deze dan alsnog een poging. Wel zo bevredigend als je zocht naar het antwoord. En wellicht lukt het als we vooral op zoek gaan naar wat het equivalent is qua prestige. Welke afstand is voor wielrenners vaak het ultieme doel, en een magische afstand?
Zou je wereldwijd een enquete houden, dan zou je ongetwijfeld heel wat antwoorden krijgen. Maar in landen waar ze de mijl hanteren als eenheid, is de century een heel populair antwoord. Oftewel 100 mijl. (Omgerekend 160 kilometer.) Een afstand waar je – net als bij de marathon – flink voor wilt trainen voor je eraan begint.
Omdat we van mooie ronde getallen houden, krikken we die afstand in Nederland waarschijnlijk vaker op naar 200 kilometer.
Natuurlijk kun je nog verder gaan dan 100 mijl of 200 kilometer. Maar zo’n uitdaging gaan maar weinig wielrenners aan. Net zoals maar weinig lopers nog verder willen gaan dan een marathon. Ook in dat opzicht is 100 mijl of 200 kilometer dus een logisch antwoord.
Veel ultieme uitdagingen voor wielrenners zijn om die reden waarschijnlijk ook van een lengte die daar dicht bij in de buurt ligt. Neem bijvoorbeeld de Amstel Gold Race Toertocht, of de Elfstedentocht op de fiets. Maar ook gran fondo’s en toertochten van bekende buitenlandse klassiekers hebben vaak zo’n lengte.
Triatlon
Ook de triatlon bewijst tenslotte dat deze vergelijking waarschijnlijk goed klopt. Er vanuitgaande dat bij een triatlon de onderdelen qua zwaarte ongeveer in balans zijn met elkaar. Bij een volledige triatlon is de fietsafstand 180 kilometer, terwijl het loopdeel een marathon is.
Uiteraard is het voor een goede vergelijking met een marathon wel belangrijk dat je fietst in een behoorlijk tempo. Anders gaat fietsen steeds meer lijken op een ontspannende activiteit. Ondanks het aantal kilometers. Helemaal als je onderweg ook nog afstapt voor koffie…
Blijf jij het toch maar een kromme vergelijking vinden? Dan heb je absoluut een punt. Misschien moeten we maar niet meer aan een marathon denken – tenzij je er eentje wilt lopen uiteraard – en in plaats daarvan genieten van onze eigen uitdagingen op de fiets.
Waar ga jij voor dit jaar? 100 kilometer wellicht? Of heb je een mooie toertocht of gran fondo in de planning?
Foto: Larendo van Gennip (Unsplash)