Voor op je leeslijst: 25 bijzondere wielerboeken

Voor op je leeslijst: 25 bijzondere wielerboeken

Regelmatig lees je hier een overzicht met enkele recent verschenen boeken over wielrennen. Maar wat zijn de populairste en meest besproken wielerboeken van de afgelopen jaren? In de Kopgroep zet ze voor je op een rijtje.

Ieder jaar verschijnen er ontzettend veel boeken over wielrennen, en over fietsen in het algemeen. Zoveel titels dat je het overzicht gemakkelijk verliest. Om je een handje te helpen, vind je hier daarom een lijst met 25 bijzondere wielerboeken.

Het zijn bestsellers, boeken met een bijzonder verhaal, en boeken met een unieke kijk op het wielrennen.

Tank – Bram Tankink en Ralph Blijlevens

Tank

Tank is het levensverhaal van Bram Tankink, beschreven door Ralph Blijlevens. De geboren Twentenaar vertelt over zijn avonturen in het peloton, maar ook over momenten van angst, twijfels en schuldgevoelens.

Tank is hier onder meer te koop.

Pellegrina – Lidewey van Noord

Pellegrina - Lidewey van Noord

Pellegrina is het verhaal van een wielerpelgrim die door Italië reist, op zoek naar de sporen van de Italiaanse wielergeschiedenis. Vanzelfsprekend komen daar heel wat Italiaanse wielerhelden in voor: van Marco Pantani tot aan Fausto Coppi.

Het boek van Lidewey Noord koop je onder andere hier.

Het wonder van Iowa – Bas van Oort

Het wonder van Iowa

In Het wonder van Iowa beschrijft Bas van Oort zijn roadtrip dwars door Amerika, van Washington DC naar Seattle. Het is een fietstocht vol hindernissen en bijzondere ontmoetingen, maar ook een verhaal over gastvrijheid en optimisme.  

Dit wielerboek van Bas Oort is hier verkrijgbaar.

Cols – Michael Blann

Cols - Michael Blann

Cols is een prachtig fotoboek voor op de koffietafel, met meer dan 60 iconische beklimmingen. De fotografie is van voormalig profwielrenner Michael Blann, en de verhalen zijn van grote vedetten uit de wielerwereld.

Cols koop je onder meer hier.

De man en zijn wielerverhalen – Wilfried de Jong

De Man en zijn Wielerverhalen - Wilfried de Jong

Al dertig jaar lang schrijft Wilfried de Jong over alles wat hem fascineert in de sportwereld, en vaak gaat dat over wielrennen. Dankzij dit boek heb je nu de kans om in één keer kennis te maken met zijn volledige ‘fietswerk’.

Het boek van Wilfried de Jong koop je hier.

Altijd koers – Thijs Zonneveld

Altijd Koers - Thijs Zonneveld

Altijd koers is een boek over het knotsgekke wielerjaar 2020. Het seizoen waarin er in honderd dagen een compleet programma werd afgewerkt. Zonneveld bekeek het soms van dichtbij, en soms in zijn inmiddels bekende joggingbroek vanaf de bank.

Altijd koers is hier verkrijgbaar.

Thomas Dekker – Mijn Gevecht – Thijs Zonneveld

Mijn Gevecht

Thomas Dekker – ooit de kroonprins van het Nederlandse wielrennen – heeft genoeg van de leugens, en vertelt in dit boek daarom zijn echte verhaal. Niks blijft er onbesproken en daarmee is het een van de meest spraakmakende wielerboeken van de afgelopen jaren.

Het boek is hier te bestellen.

Bradley Wiggins – John Deering

Bradley Wiggins - John Deering

In 2012 won Bradley Wiggins als eerste Brit in honderd jaar de Tour de France. Het bijzondere levensverhaal dat daaraan voorafging, lees je in dit boek van John Deering.

Het boek is hier verkrijgbaar.

Het duel – Wiep Idzenga

Het duel

Al sinds hun tienerjaren strijden Wout van Aert en Mathieu van der Poel om de winst. In dit boek maakt Wiep Idzenga de voorlopige balans op van deze twee levende legendes, die hopelijk nog heel wat duels zullen uitvechten.

Dit wielerboek van Wiep Idzenga koop je hier.

Mythische fietstochten in Europa – Lonely Planet

Mythische Fietstochten in Europa

Er is geen mooiere manier om een nieuwe streek en zijn mensen te ontdekken, dan op de fiets. Om je op dat gebied te inspireren heeft Lonely Planet een koffietafelboek uitgebracht, genaamd Mythische fietstochten in Europa.

Deze editie van Lonely Planet is hier te krijgen.

Omstreken – Merijn Heijne en Esther de Lange

Omstreken

Omstreken is een ode aan Nederland, het beste fietsland ter wereld. En de makers onderstrepen dat met meer dan tweehonderd foto’s. Daarnaast vind je twaalf bijzondere fietsroutes terug in dit boek, van Groningen tot Zeeland.

Meer info over dit boek vind je hier.

Anna – Anna van der Breggen

ANNA - Mijn leven achter het erepodium

Anna van der Breggen blikt in dit boek terug op haar rijke carrière, en vertelt daarnaast openhartig over het leven achter het erepodium. Tenslotte geeft ze ook nog haar visie over het huidige vrouwenwielrennen.

Het boek koop je onder andere hier.

Anders – Stef Clement – Thomas Olsthoorn

Anders - Stef Clement

Stef Clement was geen kopman, maar wel een bijzondere renner, die nog steeds geen blad voor de mond neemt. Een harde werker ook, met een goede tijdrit in zijn benen. In Anders lees je over zijn avonturen, zijn hervonden geluk en zijn zoektocht naar een normaal bestaan.

Anders van Thomas Olsthoorn is hier verkrijgbaar.

Mijn wereld – Peter Sagan

Mijn wereld - Peter Sagan

In deze autobiografie geeft de renner voor het eerst een inkijkje in zijn persoonlijke leven. Sagan vertelt onder meer over de druk van de regenboogtrui, zijn enorme toewijding, zijn beestachtige trainingen en het geluksgevoel dat winnen met zich meebrengt.

Dit boek van Sagan koop je onder meer hier.

Koersen op geluk – Thomas Dekker

Koersen op geluk - Thomas Dekker

Koersen op geluk verschijnt deze week, en het is de opvolger van de bestseller Mijn gevecht. Opnieuw maakt Thomas Dekker een roerige tijd mee, vol bizarre avonturen. Veel gelukkiger wordt de voormalige prof daar niet van, en dus hoopt hij dat geluk weer terug te vinden op de fiets.

Het nieuwe boek van Thomas Dekker kun je hier al bestellen.

Ride – De 100 mooiste fietstochten ter wereld

Ride - De 100 mooiste fietstochten ter wereld

Dit hardcover boek bevat honderd fietstochten geselecteerd door fietsjournalisten en bikepackers. Plekken als Alpe d’Huez komen aan bod, maar ook routes waar je waarschijnlijk nog nooit aan dacht. Dwars door Afrika bijvoorbeeld, of over de steppe van Mongolië.

Ride koop je onder meer hier.

God is dood – Andy McGrath

God is dood

In God is dood lees je over de opkomst en ondergang van Frank Vandenbroucke; de renner die heel wat wielerfans in vervoering bracht, maar ook zijn eigen grote vijand was.

God is dood bestel je onder meer hier.

Alleen maar een fiets – Kees de Jong

Alleen maar een fiets - Kees de Jong

Om te ontdekken wat het leven als fietser precies inhoudt, gaat Kees de Jong in dit boek te rade bij (ex-)profs, soigneurs, journalisten, bloggers en materiaalmannen. Waarbij alles draait om de liefde voor de fiets.

Het boek van Kees de Jong is hier verkrijgbaar.

Jan Ullrich – Daniel Friebe

Jan Ullrich

In dit boek van Daniel Friebe lees je het complete aangrijpende levensverhaal van Jan Ullrich. Van de eerste wedstrijd die hij won – op een geleende fiets – tot aan de eindeloze afdaling na zijn carrière.

Het boek over Jan Ullrich is hier onder meer te koop.

Rood-wit-blauw in de Tour – Mart Smeets

Rood-wit-blauw in de Tour

In dit uitgebreide naslagwerk beschrijft Mart Smeets alle Nederlanders die ooit meededen aan de Tour. Veel van die 258 mannen en 125 vrouwen zijn inmiddels vergeten, maar Smeets haalt ze allemaal terug middels een portret.

Dit naslagwerk van Mart Smeets koop je hier.

Zeg nooit nooit – Stig Broeckx en Thijs Delrue 

Zeg nooit nooit - Stig Broeckx

Zeg nooit nooit vertelt het aangrijpende en inspirerende verhaal van Stig Broeckx. Na een zwaar ongeval lag de renner maanden in coma. Vervolgens verraste Broeckx familie, vrienden én artsen met zijn wonderlijke revalidatie en zijn veerkracht. 

Zeg nooit nooit koop je onder andere hier.

Ga op de fiets – Laura Maat en Irene Maaskant

Ga op de Fiets - Laura Maat - Irene Maaskant

In de zomer van 2019 vertrokken Laura Maat en Irene Maaskant voor een trip van zeven maanden, dwars door Europa. In Ga op de fiets lees je over de routes die ze aflegden en de avonturen die ze beleefden.

Dit boek is hier te koop.

De wielermaffia – Tyler Hamilton en Daniel Coyle

De wielermaffia

Tyler Hamilton werd in 2004 schuldig bevonden aan het gebruik van doping. In De wielermaffia vertelt hij zijn hele verhaal en blikt hij terug op de jaren negentig. Een periode waarin epo het professionele wielrennen drastisch veranderde.

De wielermaffia schaf je hier onder andere aan.

Regenboog – Julian Alaphilippe

Regenboog - Julian Alaphilippe

In Regenboog blikt Julian Alaphilippe terug op een bijzonder jaar in de regenboogtrui. Vanaf het moment dat hij wereldkampioen wordt in Imola (2020) tot aan het wereldkampioenschap in Leuven, waar hij zijn titel verlengt. Slechts zes wielrenners deden hem dat ooit na. 

Dit boek over Alaphilippe is hier onder meer verkrijgbaar.

Het beest – Thomas Sijtsma

Het beest - Thomas Sijtsma

Lieuwe Westra had het allemaal: prachtige overwinningen, een vet contract bij Astana en een huis in Monaco. Toch kreeg hij last van een zware depressie. In Het Beest lees je hoe het zover kwam, en blikt Thomas Sijtsma terug op het wielerleven van de Fries.

Het beest van Thomas Sijtsma koop je hier.

Foto bij intro: In de Kopgroep. Dit artikel bevat affiliate links.