Het langverwachte fotoboek van Kramon is er eindelijk

Het langverwachte fotoboek van Kramon is er eindelijk

The Art of Suffering

Kristof Ramon behoort al jaren tot de beste fotografen in de wielerwereld. En eindelijk heeft hij nu zijn eigen koffietafelboek. Een omvangrijk werk dat in 250 foto’s de rauwe schoonheid van het wielrennen laat zien.

Vanaf het begin had Kristof Ramon – alias Kramon – het plan om zijn beste werk te verzamelen in een koffietafelboek. Ambitieus begon hij aan dat project, maar het bleek uiteindelijk een flinke klus, en een proces van vele jaren. 

Dat laat de fotograaf zelf weten via Instagram, nu het boek eindelijk gaat verschijnen. Scroll eens door zijn Instagram, en je kan alleen maar concluderen dat het niet lag aan een gebrek aan geweldige foto’s. 

Misschien kwam het naast zijn perfectionisme ook wel door zijn drukke agenda. Ramon slaat vijfwel geen koers over. En dan zijn er ook nog de vele persmomenten en trainingskampen waar de fotograaf zich veelvuldig meldt. 

Fijn voor ons, want daardoor krijgen we telkens weer prachtige beelden voorgeschoteld van de beslissende momenten in de koers. Waarbij Ramon ook altijd oog heeft voor de omgeving. Maar de beelden die hij behind the scenes schiet, maken vaak nog meer indruk. Niet in de laatste plaats omdat ze nog meer de menselijke kant van het wielrennen laten zien.

Wat daarbij helpt, is dat de Belg overal toegang lijkt te krijgen met zijn camera. Van teambus tot hotel. Deuren die niet open zouden gaan zonder een hoop wederzijds vertrouwen en respect. 

Die goede verstandhouding met renners maakt het niet altijd gemakkelijk werken, liet Ramon wel eens weten in een interview. Vooral niet als renners je telkens begroeten, terwijl je net een foto van ze wilt maken…

Zo’n 250 beelden selecteerde de Vlaming voor zijn langverwachte boek, en Wout van Aert voorzag dit omvangrijke werk van een voorwoord. De bijschriften bij de foto’s zijn van journalist Matt Rendell en het boek verschijnt in het Nederlands, Engels en Duits.

Mocht je dit koffietafelboek van Ramon zelf willen bewonderen, dan moet je helaas nog heel even geduld hebben. Over enkele weken is ‘De kunst van het afzien’ officieel verkrijgbaar, maar je kunt hier al wel een exemplaar reserveren. 

Dit artikel bevat een affiliate-link. Koop je iets via deze link dan betaal je niks extra, maar je steunt In de Kopgroep er wel mee.