3 tekenen dat je fietsbroek toe is aan vervanging

3 tekenen dat je fietsbroek toe is aan vervanging

fietsbroek

Is het al tijd om je fietsbroek te vervangen? Als je daar over twijfelt, dan is het een goed moment om dit kledingstuk eens kritisch te bekijken. 

Dat je fietsbroek het keer op keer zwaar te verduren heeft, daar zal je niet van opkijken. Zweet, vuil, zonlicht en wasmiddelen testen je fietsbroek telkens weer, terwijl je rit na rit constant over je zadel schuift. 

Gelukkig maar dat een gemiddelde fietsbroek ook heel wat kan hebben. Maar stiekem kan de kwaliteit van je broek wel afnemen, waardoor je minder comfort en ondersteuning ervaart. En dat is natuurlijk een kwalijke zaak. 

Hoe lang een fietsbroek dan meegaat? Daar valt helaas niks zinnigs over te zeggen. De ene fietsbroek is nou eenmaal beter dan de andere. Verder telt ook mee natuurlijk hoe je je fietskleding wast en droogt, en hoe vaak je broek in aanraking komt met vuil.

Hoe goed je fietsbroek ook is, vroeg of laat is-ie aan het einde van zijn levensduur. En dat moment herken je op de volgende manieren:

1. De pasvorm is minder dan voorheen

De elasticiteit neemt meestal als eerste af, waardoor je fietsbroek wat losser zit dan je gewend bent. Je voelt daardoor ook minder ondersteuning en compressie. Een ander typisch verschijnsel is dat de pijpen wat minder strak zitten en soms zelfs wat beginnen te lubberen.

2. De stof is zichtbaar dunner en valer

Wanneer de stof van je fietsbroek dunner begint te worden, dan is ook het de hoogste tijd om je fietsbroek te vervangen. Sommige delen van je broek krijgen daarbij soms een vale tint, wat uiteraard ook een teken is van slijtage.  

Wacht in dit geval niet te lang. In het meest extreme geval zul je anders fietsen met een half doorschijnende fietsbroek. En dat is het laatste wat je wilt.

3. De zeem vertoont slijtage

Voelt je zeem stugger, ruwer of dunner dan eerst, of schuift hij telkens heen en weer? Ook dat zijn tekenen dat je fietsbroek aan vervanging toe is. Je zeem moet een zijn met je lichaam, om irritatie te voorkomen. Is de slijtage aan je zeem al zichtbaar, dan is het nog eenvoudiger. Tijd voor een nieuwe fietsbroek.

Tips voor een langere levensduur

Uiteraard heb je ook zelf deels in de hand hoe lang een fietsbroek meegaat. Daarom tot slot nog enkele tips voor een zo lang mogelijke levensduur. 

  • Was je fietsbroek altijd volgens de wasvoorschriften.
  • Was hem zo kort mogelijk na het fietsen, zodat zweet en bacteriën minder kans krijgen om de stof aan te tasten.
  • Gebruik geen wasverzachter. Dan behoudt een broek langer zijn elasticiteit.
  • Vermijd contact met klittenband, ook in de wasmachine. Klittenband kan de stof beschadigen.

Meer tips nodig voor het wassen van je fietskleding? Check dan ook dit artikel.

Foto: Pexels