Fotograaf ‘Kramon’ toont fraai het gemis van de koers

Fotograaf ‘Kramon’ toont fraai het gemis van de koers

De afgelopen weken heb je op zondagen waarschijnlijk wel eens achter je oren gekrabd. Een voorjaar zonder de voorjaarsklassiekers, je mag het gerust een beetje onwerkelijk noemen. Toch inspireert het mensen ook om juist wat te doen met die leegte. Zoals wielerfotograaf Kristof Ramon. Hij post al weken lang prachtige series foto’s van niet verreden wedstrijden op Instagram.

Kristof Ramon, een van de bekendste wielerfotografen, is er normaal gesproken altijd bij. Hij covert alle grote wedstrijden in binnen en buitenland, soms op de motor, en soms bij de start en finishlijn. De kans is dan ook groot dat je zijn werk kent, als je regelmatig een wielertijdschrift openslaat. 

Dat de Belg een kei is in zijn vak, laat hij keer op keer weer zien met esthetische en sfeervolle foto’s van de wedstrijd zelf, maar ook van alles wat daaromheen gebeurt. 

Het is dus niet zo gek dat Ramon het afgelopen jaar voor de derde maal de Nikon Press Photo Award in de categorie Sport in ontvangst mocht nemen. In dit geval vanwege een prachtige plaat van Wout van Aert, die uitgeteld op de grond ligt – omringt door omstanders – na de Strade Bianche 2018.

Bijzondere serie

Wat doe je dan als wielerfotograaf als de koersen die je zo lief hebt zijn afgelast? Kristof Ramon besloot de afgelopen weken evengoed op pad te gaan, om juist de leegte en het gemis van de koers op bijzondere wijze vast te leggen. 

Zo kon je de niet verreden wedstrijden Strade Bianche, Gent-Wevelgem, De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix al voorbij zien komen op zijn Instagram-kanaal. Het levert hele fraaie beelden op zoals je hieronder kunt zien, die tegelijk wat onwerkelijk overkomen. En die er stiekem ook een beetje voor zorgen dat je het gemis van het klassieke voorjaar nog wat harder voelt. 

Eén troost: als het goed is hebben we later dit jaar alsnog de vijf grote monumenten te goed, zo werd deze week bekend. Met hopelijk de beelden van Kristof Ramon. Fingers crossed dus tot die tijd.

Strade Bianche

Gent-Wevelgem

Ronde van Vlaanderen

Parijs-Roubaix

Foto bij intro: Aaron Rome / Flickr.