6 goede redenen om vaker verder te fietsen

6 goede redenen om vaker verder te fietsen

De dagen zijn weer lang, en dat leent zich uitstekend voor lange ritten. Maar waarom zou je eigenlijk urenlang gaan fietsen? Natuurlijk omdat het uitdagend en leuk is, maar er zijn meer goede redenen.

Tijd voor jezelf

Duurt het bij jou ook altijd even voordat je de hectiek van de dag helemaal kunt loslaten? Dan is een lange rit heerlijk. Want hoe verder je gaat, hoe gemakkelijker je tot rust komt. Helemaal wanneer je je telefoon op stil zet. Tijd voor jezelf, en tijd voor je eigen gedachten.

Het maakt je een sterkere wielrenner

Met korte ritjes kun je een geweldige conditie opbouwen. Helemaal wanneer je ook nog eens sprint- en intervaltrainingen toevoegt aan je schema. Maar met lange ritten krijg je nog meer inhoud. Waardoor je na verloop van tijd een stuk gemakkelijker gran fondo’s en lange toertochten fietst. 

Je komt op plekken waar je niet vaak komt

Fiets je al een aantal jaren? Probeer dan nog maar eens een paadje te vinden bij jou in de buurt, waar je niet of nauwelijks gereden hebt. Tijdens een kort rondje zul je daardoor altijd de standaard routes fietsen. 

Geen ramp, maar daardoor is het juist leuk als je verder gaat. Vanzelf kom je na verloop van tijd op plekken waar je niet vaak komt.

Je wordt beter in het verdelen van je energie

Maak je een lange fietstocht, dan zul je de eerste uurtjes doorgaans weinig pijntjes voelen. Maar afhankelijk van hoe getraind je bent, wordt het na verloop van tijd zwaarder. 

Dat weet je van te voren, en dus is het zaak om je energie zo goed mogelijk te verdelen. Hoe vaker je lange tochten fietst, hoe beter je daar in wordt. En die ervaring is natuurlijk goud waard.

Het maakt je mentaal sterker

Een voordeel waar je ook buiten het fietsen veel aan hebt. Fiets je vaak lange tochten, dan maakt je dat ook mentaal sterker! Zeker wanneer je steeds weer je grenzen verlegt. Plus je zelfvertrouwen krijgt natuurlijk een boost, als je een extreem lange tocht goed weet af te ronden. 

Je maakt meer mee

Een lange fietstocht is vaak ook nog eens een echte roadtrip. Je hoeft alleen maar een flink eind te fietsen, en je maakt vanzelf van alles mee! Het zal dus dikwijls gebeuren dat je met een goed verhaal thuiskomt.

Heb jij nog weinig ervaring met het fietsen van langere tochten? Check dan ook deze tips als je voor het eerst honderd kilometer of verder wilt fietsen.

Foto: Coen van de Broek