Nazomeren: 8 voordelen van de herfst

Nazomeren: 8 voordelen van de herfst

Natuurlijk is het even omschakelen als de zomer ten einde loopt en de dagen beginnen te korten. Maar balen dat de herfst begint hoeft niet. Daarvoor is het najaar namelijk veel te mooi, zeker als je een wielrenner bent…

Genieten van de natuur 

In de herfst mag het dan wat sneller donker zijn, de bomen kleuren ook prachtig terwijl de temperatuur vaak nog mild is. Een ritje midden in de natuur is in de herfst dan ook puur genieten. En wat dacht je van die zonnige ochtenden, waarbij de mist nog even boven de velden blijft hangen. Een mooier uitzicht vanaf de fiets kun je bijna niet krijgen.   

Tijd om wat gas terug te nemen

Als je in het voorjaar en de zomer wedstrijden rijdt, dan is de herfst juist de tijd om gas terug te nemen. Niet om stil te vallen natuurlijk, maar die trainingsschema’s kun je wel even opzij leggen. In plaats daarvan is het de tijd van het jaar om te genieten van langere duurritten in een rustiger tempo, met natuurlijk een koffiestop als bonus.

De mooiste tijd om in het bos te fietsen

Het mooiste seizoen om een rondje te maken in het bos is natuurlijk de herfst. Niet alleen vanwege al die fraaie kleuren, maar ook omdat de condities vaak optimaal zijn. De mulle zandpaden die je in de zomer vaak aantreft, zijn verleden tijd, terwijl je nog niet te maken hebt typische winterse taferelen.  

De cross begint weer

Normaal gesproken zit het wielerseizoen er bijna op in de herfst. Maar dat betekent gelukkig ook dat het veldrijden weer van start gaat. 

Natuurlijk kun je daar zelf aan meedoen, maar het is ook een geweldige kijksport, live en op televisie. Een (klein) uur lang krijg je namelijk een prachtig spektakel voorgeschoteld, op een uitdagend parcours. In slaap vallen op de bank is er dus niet bij. 

In het echt een veldrit meemaken is natuurlijk nog specialer, en een aanrader vanwege de sfeer.

Tijd voor afwisseling

Hoe mooi de herfst ook is, qua weer kan het soms een uitdaging kan zijn. Toch kan dat juist een mooie reden zijn om eens wat anders te gaan doen, als je van meerder sporten houdt. Je kunt oneindig variëren als je dat wilt, door te gaan wandelen, hardlopen, mountainbiken of strand-racen bijvoorbeeld. Dat werkt verfrissend en geeft je nieuwe prikkels, terwijl je toch je conditie op peil houdt. 

Dat heerlijke gevoel na terugkomst

Natuurlijk zit het qua weer niet altijd mee in de herfst. Er zullen af en toe koude, natte of winderige dagen voorbij komen waarbij je echt even zin moet maken om de fiets te pakken. Maar ben je eenmaal terug van zo’n rondje, en zit je weer aan de koffie of warme chocomelk? Dan is het een heerlijk gevoel dat je dat slechte weer hebt getrotseerd.

Tijd voor een nieuwe outfit

Begint het koud te worden in de herfst en heb je behoefte aan een extra laagje? Dan kun je van de nood maar beter een deugt maken, door jezelf te belonen met een nieuwe outfit. De herfst is hét seizoen om je garderobe uit te breiden met warmere kleding, en dat zal je vervolgens ook weer motiveren om vaker de fiets te pakken.

Indian summer

Je weet natuurlijk nooit zeker hoe het najaar uitpakt, maar de laatste jaren leek de herfst meer op een verlenging van de zomer, dan op een voorbode van de winter. Grote kans dus dat je nog even kunt genieten van de warme zon, terrasjes en rondjes in je korte broek, terwijl je niet hoeft te vrezen voor een hittegolf.

Foto: Johannes Plenio