Typisch de lente: 7 situaties die iedere wielrenner herkent

Typisch de lente: 7 situaties die iedere wielrenner herkent

Het is lente, en dat betekent dat je weer kunt fietsen in ‘kort-kort’ en minder vaak je fiets staat te poetsen. Hoe mooi is dat! Maar dat is niet het enige waardoor je weer merkt dat het voorjaar is. Wedden namelijk dat je de volgende situaties ook herkent?  

Veel te enthousiast zijn

Als er één moment is per jaar om weer in gang te schieten, dan is dat het voorjaar. Het zonnetje schijnt uitbundig en de vogels fluiten vrolijk. Als het nu niet begint te kriebelen, dan gaat het dit jaar vermoedelijk ook niet meer gebeuren. 

Daar ga je dus weer, de paden op, met verse lucht in je banden. En omdat de benen beter voelen dan verwacht ga je nét wat verder dan gepland. Niet van dat voorzichtige, denk je nog. En uiteraard moet je dat ook dit jaar weer bezuren, als de man met de hamer zich meldt. Die verrekte lentekriebels ook…

Druk zijn met een scheermes

Het is lente, en dat betekent voor veel wielrenners ook dat het scheermes weer tevoorschijn moet komen. Die zorgvuldig opgebouwde wintervacht op je benen moet er aan geloven. Niet een karweitje waar je per se naar uitkijkt, en zeker niet die eerste keer van het jaar. 

Je reputatie als meest gesoigneerde renner in de buurt staat echter op het spel, en dus ga je toch aan de slag. 

Natuurijk vergeet je ook dit jaar weer één strookje haar op je benen, ook al doe je nog zo je best. En traditiegetrouw zie je dat pas terwijl je op de fiets zit.

Jas uit, jas aan

Gisteren was het fris, en dus besluit je ook vandaag dat vest aan te trekken. Eén zwaluw maakt nog geen zomer denk je, terwijl je op de fiets springt. Halverwege je rondje heb je het echter ontzettend benauwd. Waar komt die hitte vandaan? Ja, april doet wat ie wil… 

Uiteraard komt de wind een dag of twee later ineens uit een andere hoek waaien, waardoor hij je zowat uit je flinterdunne zomershirt blaast. Een laagje extra was best comfortabel geweest… Dan maar wat harder trappen.  

De drang voelen om dingen te plannen

Wat lastig dit voorjaar, maar de drang om dingen te plannen is er waarschijnlijk niet minder om. Vakanties, weekendjes weg, toertochten, bikepacktrips… Wat heeft 2021 in petto? Het goede weer maakt je onrustig en niks doen is natuurlijk geen optie.

De drang voelen om jezelf in het nieuw te steken

Over soigneren gesproken. De lente vráágt natuurlijk om een nieuwe outfit. En daar hoef je niet eens voor in de kast te kijken, om te weten dat het nodig is. Noem het een instinct. Bovendien wemelt het van de voordeeltjes en de deals, en je zou een dief zijn van je eigen portemonnee als je die voorbij liet gaan.

Licht aangebrand terugkomen

Nee, niet omdat je mot had met andere weggebruikers, of omdat je de pas werd afgesneden. Letterlijk aangebrand in dit geval, en de rode randen op je armen en benen laten bij terugkomst zien waar het precies misging. 

Je bent zo voorzichtig altijd, en smeert dat het een lieve lust is. Maar die eerste mooie dag van het jaar overvalt de zon je toch weer. Je zou het bijna een traditie kunnen noemen.

Licht aangeschoten terugkomen

Lente betekent ook: terrasweer! Al moet het dit jaar wel wat meezitten, willen we daar nog van genieten. Maar na een mooie fietsrit in het voorjaar ligt het zo voor de hand. Nog een drankje om de dag af te ronden, en het rondje na te bespreken. Maar wat je telkens weer vergeet, is hoe hard dat drankje erin hakt met alleen maar een reep en een gelletje in je maag. 

Gelukkig heb je die helm nog, voor de weg terug…

Foto: Andrew Polezhaev