Rwanda blijkt een geweldige fietsbestemming in ‘Tugende’

Rwanda blijkt een geweldige fietsbestemming in ‘Tugende’

‘Tugende’ is een sfeervolle documentaire over de allereerste Race Around Rwanda, begin dit jaar. Een film die je niet alleen laat zien hoe allemachtig zwaar zo’n non-stop race is, maar je waarschijnlijk ook versteld doet staan over de schoonheid van het land. 

Duizend kilometers moeten de deelnemers afleggen tijdens de race, waarbij ze volledig op zichzelf zijn aangewezen. En extreem zwaar weer maakt deze eerste editie meteen een hele memorabele. 

Het is een wedstrijd waaraan niet alleen ervaren ultra-endurance atleten deelnemen, maar ook een aantal leden van Team Rwanda, voor wie het hun eerste non-stop bikepack avontuur is, met GPS en bepakking. Filmmaker Ryan Le Garrec volgt in Tugende een aantal van hen op de voet.

Hoor je Rwanda, dan zul je waarschijnlijk het eerste denken aan de genocide die het Oost-Afrikaanse land zo’n 25 jaar geleden verscheurde, en die minstens een half miljoen mensen het leven kostte. Gelukkig heeft het land zichtbaar een enorme ommezwaai gemaakt sinds die tijd.

Hoofdstad Kigali, start- en finishplaats van de race.

Schoonheid

Wat je na het kijken van de film vermoedelijk vooral zal bijblijven, is de ongekende schoonheid van het land. Dan gaat het niet alleen over de indrukwekkende natuur, of over de perfecte asfaltwegen die je er aantreft. Rwanda blijkt ook nog eens een super schoon land, waar plastic tassen al bijna tien jaar zijn verboden.

Uiteraard verloopt de Race Around Rwanda niet zonder flink wat ups en downs. Zo heeft iedere deelnemer die Le Garrec volgt met zijn camera te dealen met zijn eigen uitdagingen. Van noodreparaties in de berm tot aan middernachtelijke passages over zompig gravel, die fietsen zelfs onmogelijk maakt. 

Gelukkig blijkt dan wederom hoe behulpzaam en hartverwarmend de Rwandese mensen zijn, die onmiddellijk een helpende hand toesteken.

Tugende – wat ‘laten we gaan’ betekent – inspireert je waarschijnlijk niet alleen om zelf de fiets te pakken, maar is ook een geweldige inkijk in een prachtig land. Niet zo gek dus mocht Rwanda na het bekijken van de film plotseling heel hoog op je eigen wensenlijstje staan.

Hier lees je meer over de Race Around Rwanda.

Foto’s: Unsplash