6 troostende gedachten als je droomfiets onbetaalbaar is

6 troostende gedachten als je droomfiets onbetaalbaar is

Stiekem dromen we allemaal wel eens van die prachtige, megadure racefiets. Maar helaas is-ie meestal onbetaalbaar. Waarom het niet erg is om het alleen bij dromen te laten? Daar zijn wel zes redenen voor.

Jezelf de eigenaar kunnen noemen van een super-de-luxe, peperdure racefiets. Het klinkt zo goed… Maar niks is zo mooi als het lijkt natuurlijk, want zo’n paradepaardje heeft ook wat serieuze nadelen. Zoals…

1. Je durft hem geen moment alleen te laten

Even je fiets parkeren bij een café, terwijl je binnen een bestelling doet? Je moet er toch niet aan denken met een fiets waarvoor je ook een leuk autootje kan kopen? Telkens weer is het angstvallig hopen dat-ie er nog staat…

2. Je gaat er niet sneller van fietsen

Nog een reden om het niet te overdrijven als het op je fiets aankomt. Een hele dure racefiets is leuk, maar harder ga je er waarschijnlijk niet van fietsen. Erger nog: zo’n peperdure fiets maakt wel heel erg duidelijk dat je zelf de zwakste schakel bent…

3. Je saldo…

Wat voor plannen je verder ook had, waarschijnlijk moeten ze even een tijdje de koelkast in wanneer jij die peperdure racefiets afrekent. Eén blik op je saldo maakt dat pijnlijk duidelijk.

4. Niet alleen duur in aanschaf

De aanschaf van een hele dure fiets is één ding, maar wat dacht je van het onderhoud? Voor vervangende onderdelen betaal je natuurlijk ook de hoofdprijs, en dus gaat er nog meer geld zitten in je paradepaardje. Zoveel dat je zou willen dat je gesponsord werd.

5. Genieten doe je net zo hard voor wat minder

Het kan haast niet anders, of je geniet net zo hard van wielrennen op een iets minder dure fiets. Tenzij je écht alleen maar fietst om anderen te imponeren natuurlijk. En dat is vast niet het geval.

6. Je moet er niet aan denken dat er iets mee gebeurt

Een hartverzakking krijg je hoogstwaarschijnlijk, wanneer er iets met je veel te dure fiets gebeurt en hij beschadigt. Dat gevoel heb je waarschijnlijk al als bij een wat minder dure fiets, laat staan bij een fiets die je niet zomaar even kunt vervangen.

Dat gezegd hebbende… 

Natuurlijk is geen wielrenner van steen. Zo’n megadure fiets met alles erop en eraan… Daar kun je uiteraard ook ontzettend van genieten.

De vraag is alleen: kan je de centen missen? Zo ja, geneer je dan niet en ga er voor. Een ander koopt soms voor veel te veel geld een auto, een motor of een boot. Ieder z’n hobby, en dromen moet je nou eenmaal uit laten komen als je de kans hebt.

Foto: Thom Holmes