Druk met werk? Zo lijdt je training er niet onder

Druk met werk? Zo lijdt je training er niet onder

Ken je dat gevoel dat je op sommige dagen een beetje geleefd wordt? Een druk gezinsleven en een baan waarin veel van je gevraagd wordt kunnen er dan voor zorgen dat je training in de verdrukking komt. 

Zodoende blijft je racefiets misschien wel vaker staan dan je wenst. En van de mooie doelen en voornemens die je gesteld hebt komt op deze manier maar weinig terecht.

Wat in zo’n geval kan helpen, is het zo slim mogelijk indelen van je tijd. Je trainingen beter afstemmen op je werk hoort daar ook bij. Hoe je dat doet – zodat je sportieve doelen niet meer in de verdrukking komen – lees je in dit artikel.

Fiets naar je werk

Verruil de auto of trein vaker voor je fiets. Waarschijnlijk moet je daar wat eerder voor van huis, maar je maakt daarmee van je reistijd wel een hele nuttige en aangename tijd.

Maak effectief gebruik van je pauze

Heel praktisch is het niet om in je pauze op de fiets te springen voor een rondje. Toch zijn er genoeg alternatieven om je lunchtijd nuttiger te besteden dan je nu wellicht doet. Het is bovendien goed om even los te komen van je werk en je werkplek.

Wat je wel kunt doen in een uurtje, is bijvoorbeeld een korte hardloopsessie afwerken. Of op een rustige plek enkele core stability oefeningen doen. Zelfs een stevige wandeling maken kan bijdragen aan je fitheid en bevordert je weerstand en je herstel. 

Heb je de luxe dat je thuis werkt? Dan kun je de pauze natuurlijk ook benutten voor een korte sessie op je indoortrainer. Tot slot kun je de pauze ook nog wat verlengen, zodat je echt naar buiten kunt met de fiets. Het enige wat je daar voor nodig hebt is een flexibele werktijd.

Maak gebruik van flexibele werktijden

In veel bedrijven is het tegenwoordig mogelijk om je uren flexibel in te delen. Wat betekent dat je wat later aan je werk kunt beginnen, eerder kan stoppen of tussendoor een paar uurtjes je werk kunt neerleggen. Natuurlijk geldt dat niet voor ieder beroep, maar er is vaak meer mogelijk dan je denkt. 

Ook als het niet gebruikelijk is bij jou op de werkvloer om je eigen werktijden te bepalen, dan is het zeer waarschijnlijk wel bespreekbaar. Zeker wanneer je baas zich realiseert dat een medewerker die zijn sportieve ei kwijt kan nog beter zijn werk doet. Tijd dus om een balletje op te gooien. 

Stel prioriteit en begin je dag op de fiets

Je moet er wel een beetje een ochtendmens voor zijn (of worden), maar er niks niks zo lekker als je dag te beginnen op de fiets. Zelfs als je daar wat eerder voor moet opstaan. Bijkomend voordeel is dat je je training niet kunt afschuiven, wanneer je later op de dag druk bent of de puf niet meer hebt.

Waarom een ochtendtraining voor je werk ideaal is, lees je ook in dit artikel.

Sport samen met je collega’s

Heb je sportieve collega’s? Spreek dan af om samen de fiets te pakken. Dat motiveert niet alleen, je hebt ook een stok achter de deur. Door meteen uit je werk te vertrekken verdoe je bovendien geen tijd en voorkom je het gevaar dat je thuis eerst op de bank ploft. Om er misschien wel niet meer vanaf te komen…

Sport tijdens je werk

In steeds meer bedrijven creëren werkgevers tijd voor hun medewerkers om te sporten. Dat is slim, want daardoor zit jij beter in je vel en bouw je een goede weerstand op. Tegelijkertijd is het ook nog eens goed voor de teambuilding. Een win-win situatie dus voor jou en je baas.

Eigen baas?

Ben je eigen baas, dan kun je natuurlijk altijd je eigen tijd indelen. Toch kan het dan heel verleidelijk zijn om door te werken in drukke tijden. Onthou in dat geval dat je werk onderbreken om te gaan sporten de nodige voordelen biedt. Niet alleen stimuleer je je geest en krijg je nieuwe ideeën door te bewegen, ook zorgt een sportieve pauze ervoor dat je met meer focus en frisheid weer verder gaat met je werk.