Goed slapen is goed herstellen: zo rust je nog beter uit

Goed slapen is goed herstellen: zo rust je nog beter uit

Goed slapen is ontzettend belangrijk voor je gezondheid, maar ook voor je herstel. Hier zijn daarom vijf toptips om je nachtrust te verbeteren. 

Goed slapen is ontzettend belangrijk voor je gezondheid, daar zijn alle experts het over eens. Maar het beïnvloedt ook hoe goed je herstelt na je training.

Goed slapen zou dus een hoge prioriteit moeten hebben voor ieder mens. Of je nou veel sport of niet. Maar weet jij waar je op moet letten voor een optimale nachtrust? Hier zijn vijf toptips van slaapexperts:

Slaap zoveel mogelijk op vaste tijden

Creëer ritme door zoveel mogelijk op vaste tijden te gaan slapen en weer op te staan. Je valt daardoor gemakkelijker in slaap en je verkleint zo de kans dat je slaap te kort komt. 

Doe je dat heel consequent, dan kan het zelfs zijn dat je na verloop van tijd geen wekker meer nodig hebt… Al is het wel fijn natuurlijk om je wekker voor de zekerheid te zetten.

Uitgeslapen? Sta dan op. Ook te lang in bed blijven liggen kan je slaapritme verstoren. 

Zorg voor voldoende beweging overdag

Overdag voldoende bewegen helpt je om ’s nachts beter te slapen. En wat voor activiteit je precies doet maakt niet zoveel uit. Uiteraard kun je gaan fietsen, maar een ontspannende wandeling (die je weinig energie kost) helpt ook.

Plan alleen geen intensieve training vlak voor je gaat slapen, want dat kan je juist uit je slaap houden.

Kom tot rust

Gun jezelf ’s avonds de tijd om tot rust te komen. Hoe rustiger je bent namelijk, hoe gemakkelijker je in slaap valt.

Doe om die reden de laatste twee uur voor je gaat slapen geen intensieve dingen meer, zoals studeren, werken of sporten.

Pak een boek, neem een bad, kijk tv, of doe wat anders dat ontspant. En neem voor jezelf nog even de dag door als dat nodig is. Dan hoef je dat in bed niet meer te doen.

Beperk cafeïne en alcohol

Ben jij iemand die altijd prima slaapt, ook al drink je ’s avonds koffie of alcohol? Dan bestaat alsnog de kans dat het ten koste gaat van je slaapkwaliteit.

Zowel cafeïne als alcohol verstoort je slaap namelijk. En ook al maak je je uurtjes, je nachtrust is waarschijnlijk minder optimaal. 

Vooral na een avondje drinken kun je dat vaak goed merken. Hoe lang je daarna ook slaapt, je wordt ’s ochtends vaak vermoeid weer wakker.

Wil je beter slapen, dan helpt het dus om je alcohol- en cafeïne-inname te beperken. Wat ook helpt: eerder op de dag stoppen met koffie drinken. Cafeïne blijft namelijk tot wel 12 uur aanwezig in je lichaam.

Maak het zo comfortabel mogelijk

Je valt het gemakkelijkst in slaap wanneer je het zo comfortabel mogelijk maakt voor jezelf. Enkele tips om dit te bereiken: zorg voor een koele, donkere kamer, voorkom dat je koude voeten hebt, ga niet met honger naar bed (maar ook niet met een te volle maag), en slaap op een goed matras en kussen. 

Je begrijpt het inmiddels: goed slapen zit hem in heel veel details. Maar een detail voor je gezondheid en je herstel is het allerminst. De hoogste tijd dus om je slaap te optimaliseren.

Foto’s: Unsplash. Bronnen: Sport Medisch Centrum Papendal, My Sport Science, HMC.